Česko dalo světu dolar. Jeho prapředky jsou slavné jáchymovské tolary

Dolarová mince se už dnes v USA nerazí.

1. díl - Češi navždy v dějinách Spojených států

Naše původní mince se díky své kvalitě staly prvními, se kterými se obchodovalo ve velkém. Kdo by si byl pomyslel, že v malé zemi, jako je ta naše, vznikne název pro měnu využívanou po celé planetě. Když se řekne dolar, všichni si samozřejmě automaticky vybavíme ten nejrozšířenější: americký. Aby také ne, jeho historie ale kupodivu vede až k nám.

Zkusme si to shrnout: Americký dolar je nejpoužívanější měnou mezinárodních finančních transakcí. Na světových trzích jej najdete pod zkratkou USD. Mnohé státy mají americké dolary už od druhé světové války v takzvané bankovní rezervě, buď spolu se zlatem, nebo samotné; v dolarech je drženo víc než 60 procent světových finančních rezerv.

Světová měna

Hranice Spojených států už americký dolar samozřejmě přesáhl. Víc než šedesátka světových zemí hodnotu svých vlastních měn na USD přímo váže. Můžete s ním platit prakticky kdekoli –⁠ i tam, kde byste to rozhodně nečekali, například v Severní Koreji. V polovině prvního desetiletí 21. století bylo po celém světě v oběhu zhruba 700 miliard amerických dolarů, z čehož celé dvě třetiny putovaly zcela mimo USA. To je ale dáno hlavně už zmíněnými bankovními rezervami.

Zkrátka a dobře, když se řekne dolar, americká měna nám na mysl přijde jako první. Faktem ale je, že různých platidel tohoto názvu existuje na světě celkem dvaadvacet.

Určitě jste už slyšeli o dolaru kanadském, australském nebo novozélandském. Zcestovalejší Češi se pak mohli setkat například i s dolarem Šalamounových ostrovů, brunejským dolarem, jemuž se také říká ringgit, případně s východokaribským dolarem, platidlem ostrovních států, jako jsou Grenada, Antigua a Barbuda nebo Svatá Lucie. Nějaký druh dolaru se používá jako platidlo v téměř čtyřiceti světových zemích a na čtyřech ze sedmi kontinentů.

Jak se mohl stát z Joachmisthaleru dolar?

Podtrženo sečteno, dolar je nejčastější označení měny vůbec. A přitom tento název inspirovala naše původní měna z jáchymovského stříbra: Joachmisthaler, zkráceně thaler nebo česky – tolar. Klíčem k úspěchu tohoto názvu bylo něco, nač můžeme být jako český národ hrdí: Byla to legendární kvalita a ryzost stříbrných mincí.

Vzhledem k tomu, že se z Čech stříbro smělo vyvážet pouze v mincovní podobě, zaplavily jáchymovské tolary brzy celý evropský trh. Byla to první mince, se kterou se obchodovalo ve velkém. Měna byla notoricky známá tím, že se její ryzost ani hmotnost neměnily.

Ostatní výrobci tyto oblíbené mince začali brzy napodobovat. Původní význam slova tolar proto nakonec nevyhnutelně začal lidovět a nakonec se český tolar, německý taler, maďarský tallér, italský tallero i třeba nizozemský daler, z nějž komolením nakonec vznikl i název pro ten slavný americký dolar, staly obecným výrazem označující kvalitní stříbrnou minci.

Zelená bankovka a její stříbrný předek

Současní Američané si při zmínce o dolarech samozřejmě představí svou legendární zelenou papírovou bankovku. Jenže i jejich platidlo mělo na samém počátku své zářné kariéry nejdůležitější měny světa stejnou podobu –⁠ jako naše slavné tolary: Výnos Coinage Act ze 2. dubna 1792 americký dolar definuje jako stříbrnou minci specifikované hmotnosti, raženou státní mincovnou. Tato mince měla na líci postavu, která představovala Svobodu, a na rubu slavného amerického orla.

Dnes už se ve Spojených státech dolarové mince vůbec nerazí, nepočítáme-li ty památeční. O to větší zájem je ovšem o ty historické. Absolutní rekord drží Flowing Hair Silver Dollar, který většina odborníků považuje za první minci tohoto druhu vyraženou americkou státní mincovnou. Za peníz z roku 1974 zaplatila firma Legend Numismatics v dražbě deset milionů současných dolarů, což je v přepočtu zhruba 190 milionů korun.

Tento legendární dolar ale (co se ryzosti a váhy týče) nedosahuje takové kvality jako peníze, jejichž jméno nosí. Váhu a ryzost prvních dolarů totiž Američané postavili na hodnotách dolarů španělských. Takže zatímco Flowing Hair Silver Dollar váží 26,96 gramu a obsahuje 90 % stříbra, jáchymovský tolar vážil o 2,27 gramu víc a stříbra v něm bylo skoro 94 %. Američanům to ale můžeme s klidným srdcem odpustit. Tak vysoké hodnoty a kvalitu neměly totiž žádné mince, kterým se lidově říkalo tolary. Pouze ty původní – naše.

Tagy:
dolar Severní Korea mince tolar Česká mincovna Česko USA Antigua a Barbuda Od tolaru k dolaru americký dolar Šalamounovy ostrovy Druhá světová válka Grenada