Dánsko na to jde po svém. Proočkovanost je vysoká, na akce lidi pouští bez covid pasu

Dánsko ruší všechna karanténní opatření

Dánsko ruší všechna karanténní opatření. S platností od pátku už nebude považovat nemoc COVID-19 za kritickou hrozbu pro společnost. Ministerstvo zdravotnictví zdůvodňuje rozvolnění především vysokým počtem naočkovaných lidí.

Dánové mají jasno – COVID-19 už nepředstavuje riziko a není se proto nutné kvůli němu omezovat. Při vstupu do restaurací, kin, tělocvičen nebo třeba na sportovní akce se tak už lidé nebudou muset prokazovat covid pasy.

„Epidemie je pod kontrolou, máme rekordně vysokou proočkovanost. Proto můžeme zrušit speciální nařízení, která jsme museli zavést v boji proti nemoci COVID-19. Vláda slíbila, že se těchto opatření nebudeme držet déle, než bude nutné,“ uvedl dánský ministr zdravotnictví Magnus Heunicke.

Dánsko s pěti a půl milionu obyvatel patří mezi očkovací premianty. Kompletní vakcinaci má za sebou téměř 78 procent obyvatel a více než 80 procent dostalo alespoň jednu dávku.

V zemi v souvislosti s covidem evidují denně průměrně 550 nakažených a dvě úmrtí. „Pokud je to dneska tak, že to nemusím v restauracích ukazovat, je to hezké, ale není to zas tak důležité,“ uvedl jeden z místních. „Říkají-li zdravotnické organizace, že to je v pořádku, nevadí mi to. Myslím, že se s tím mohlo pracovat o něco déle kvůli kolektivní imunitě, aby bylo více lidí, kteří se naočkují,“ reagoval další.

„Nebudeme toho litovat. Na druhou stranu si myslím, že bylo opravdu dobré, že jsme s covid pasy začali, protože to byl takový výchozí bod, který nám dal naději. Lidé si najednou říkali, že s covid pasem je tu bezpečněji,“ dodal jeden z majitelů restaurací.

Dánský ministr zdravotnictví ale nevylučuje možnost, že vláda restrikce v budoucnu zase zavede.

K podobnému kroku jako Dánsko se koncem září chystá také Švédsko s podobně vysokou proočkovaností. Rovněž chce zrušit většinu restrikcí.

Tagy: