Hádka kvůli razii na pražském magistrátu. Jste absolutně zoufalý, vyslechl si primátor Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

360° (615)

Pražskou politikou ve středu otřásla policejní razie na magistrátu nebo v dopravním podniku. Výsledkem je mimo jiné obvinění náměstka primátora Petra Hlubučka z hnutí STAN. Opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS zkritizoval primátora Zdeňka Hřiba (Piráti). Prý je zoufalý a měl by vědět, co má kolem sebe za lidi. Hřib se hájil tím, že Piráti pro dotyčné osoby nehlasovali.

„Absolutní odpovědnost má pan primátor. Pokud dva roky věděli, že se v podniku krade, tak jak mohl s těmito lidmi spolupracovat? Je zvláštní, že dva roky funguje koalice s někým, kdo je spolčen s organizovaným zločinem. Koalice je nejméně transparentní v historii. Má jeden skandál za druhým,“ pustil se do vedení Prahy zástupce opozice Prokop. Zda se v pražské politice opravdu „kradlo“, ale není zatím s ohledem na probíhající policejní vyšetřování jasné.

Mezi obviněnými měli být kromě náměstka Hlubučka třeba i podnikatel Michal Redl nebo náměstek dopravního podniku Matěj Augustín. Policisté je podle informací CNN Prima NEWS považují za organizovanou skupinu a část z nich obvinili z korupčních trestných činů. Vedení hnutí STAN vyzvalo Hlubučka k rezignaci, pozastavilo mu členství ve straně. Sám politik ještě ve středu skončil v dozorčí radě pražského dopravního podniku.

„Zaujalo mě, že kauza není o zakázkách magistrátu, ale pouze v záležitostech dopravního podniku. Protikorupční mechanismy na magistrátu fungují a žádné takové věci se uvnitř nedějí. Piráti pro žádného člena z dopravního podniku nehlasovali,“ hájil se Hřib.

„Pan primátor je absolutně zoufalý a neumí přijmout politickou odpovědnost. Čtyři roky ovládá koalice magistrát a dopravní podnik. Musí vědět, co tam má za lidi,“ pokračoval v kritice Prokop.

Za celou razií nejspíše stojí trestní oznámení, které před dvěma lety podal primátorův náměstek pro dopravu a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha sobě).

„Tohle je výsledek. Jsem rád, že se policie případem zabývá a můžeme být očištěni. Poskytoval jsem součinnost a s policí se často bavil. Kdyby došlo k odvolání obviněných dříve, narušili bychom vyšetřování,“ prozradil ve vysílání CNN Prima NEWS Scheinherr.

Marvanová: Hřib i Scheinherr musí vyvodit závěry

Součástí debaty byla také pražská radní Hana Kordová Marvanová zvolená za uskupení TOP 09 a STAN – Spojené síly pro Prahu. Ta ale za Starosty v podzimních komunálních volbách kandidovat nechce. Mimo jiné s odůvodněním, že na ni vyvíjel nepřiměřený tlak právě Hlubuček, o čemž psala i šéfovi strany a ministru vnitra Vítu Rakušanovi. Hlubuček nařčení odmítal a prostřednictvím právníka poslal političce předžalobní výzvu.

„Je mi líto, že to takhle skončilo, ale pánové Hřib i Scheinherr musí vyvodit závěry. Měli by přiznat, že mé apely bagatelizovali,“ prohlásila Marvanová s tím, že už tři roky v rámci pražských jednání na problémy s transparentností hospodaření v dopravním podniku upozorňovala.

„Paní Marvanová říká, že měla podezření a obracela se na nás, ale já jsem přinesl kauzu policii. Jak si dovolí říct, že jsem nekonal. Neřešil jsem to mediálně, ale tak, jak se má,“ oponoval Scheinerr, který podle Marvanové blokoval debaty o zavedení větší transparentnosti v pražském dopravním podniku.

„Nabízel jsem paní Marvanové, aby šla do dozorčí rady podniku. K odpovědnosti se neměla, tak oznámení podal pan náměstek,“ hájil Hřib v debatě Scheinherra. Marvanová vysvětlila, že do rady nešla kvůli lidem, kteří podle ní klidně odhlasují nezákonné věci.

„Máme jednat ‚padni komu padni‘. Koalice se má ke kauze postavit čelem, být součinná s policií a nastavit nápravu,“ apelovala Marvanová.

Tagy: