Plzeňský Prazdroj slaví: 180 let od prvního půllitru

Plzeňské, česká klasika uvařená bavorským sládkem

Plzeňský Prazdroj v Prima Česku

Když se řekne Plzeň, někteří lidé si představí město na západě Čech. Milovníkům zlatavého moku se ale pravděpodobně vybaví oblíbený nápoj, který toto město proslavil po celém světě. My vás teď zveme do slavných plzeňských pivovarských sklepů a ukážeme vám, jak se nápoj správně čepuje.

Existuje asi málo Čechů, kteří by nikdy neochutnali plzeňské pivo. Zdejší pivovar byl založený už v roce 1842 a je známý po celém světě. „Všeobecně je pivo nejoblíbenější alkoholický nápoj. To mu samozřejmě pomáhá k jeho slávě po celém světě,“ říká v pořadu Prima Česko Vojtěch Homolka, vrchní obchodní sládek pro Plzeňský Prazdroj.

Téměř dvě stě let od prvního půllitru

Letos plzeňský pivovar slaví výročí, je to přesně 180 let, co Josef Groll uvařil první várku piva. Přesný postup výroby a poměr surovin je ale dodnes přísně tajný. „Jsou to jednotky lidí, kteří znají celou recepturu, jak se pivo Pilsner Urquell vyrábí,“ vykládá Vojtěch Homolka dál.

Každý načepovaný půllitr má svůj příběh, ten začíná už pěstováním ječmene a chmele. „Začíná se na jaře, kdy suroviny jako ječmen a chmel začínají vyrůstat. Jak dozrají, tak se sklidí a pak až je možnost z nich začít vařit pivo,“ shrnul v krátkosti sládek. Na závěr pivo dozrává v dubových sudech. Jak dlouho se jeden takový sud vyrábí a jak dlouho v něm pivo zraje? Výroba jednoho sudu trvá zhruba měsíc a půl a výrobní proces piva Pilsner Urquell je otázka pěti týdnů, kdy kvašení zabere jeden a půl týdne a dozrávání dalších tři a půl týdne.

Základem chuti je i správné čepování

Návštěvníci plzeňského pivovaru mají na prohlídkových trasách jedinečnou šanci ochutnat nefiltrované a nepasterizované pivo přímo z těchto sudů. Nebo se v areálu pivovaru naučit zlatavý mok čepovat. To má na starost Beno Jeřábek, který patří k nejlepším výčepním, a který se rád podělí o nejdůležitější instrukce. „Základem před každým čepováním je perfektně vychlazená a mokrá sklenice, nejprve načepujeme hustou krémovou pěnu, pod kterou pod úhlem 45 stupňů načepujeme krásně zlaté pivo. Na zdraví!“

Ti, kterým po ochutnávání vyhládne, si mohou zajít na něco k snědku do legendární hospody Na Spilce, která mimochodem patří mezi největší hospody v Česku.

Tagy:
pivo Plzeň pivovar nápoj Česko sud Josef Groll Plzeňský Prazdroj, a. s. Pilsner Urquell