PŘEHLEDNĚ: Vrátí se respirátory do MHD? Válek nastínil podzimní opatření proti covidu

Respirátory v MHD, ilustrační snímek

PARTIE Terezie Tománkové 15.5.2022

Pokud jde o covid, nikdo nepochybuje, že nás čeká poklidné léto. Přesto již z nejvyšších míst zaznívají obavy, že na podzim by se mohla pandemická vlna vrátit. Ministerstvo zdravotnictví proto připravuje sérii opatření, která by po létě mohla vstoupit v platnost. Mnohé již naznačil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Lockdown

Ministři zdravotnictví, kteří sloužili pod taktovkou expremiéra Andreje Babiše (ANO), covidové situace obvykle řešili razantními plošnými opatřeními. Uzavíraly se obchody, restaurace i školy a zaváděly se noční zákazy vycházení. Tento způsob proticovidových opatření se ve světě nazývá lockdown, čeští vládní představitelé se však tomuto výrazu vehementně bránili.

Válek slibuje, že se Češi již žádných lockdownů obávat nemusí. Odvolává se přitom na studii, která na příkladu Švédska ukazuje, že celostátní uzávěry situaci příliš neřešily. „Lockdowny určitě ne. Teď i ta studie, která porovnává země, které měly dlouhé lockdowny, s těmi, které dlouhé lockdowny neměly, ukazuje, že plošné uzávěry efekt neměly,“ řekl ministr v nedělní Partii na CNN Prima NEWS.

Ministr nechce situaci řešit plošnými opatřeními. Jako lékař svůj postoj přirovnal k operaci gama nožem oproti ozařování celého těla. „Plošná opatření neměla ten efekt. Představa, že zabráníme šíření viru, není technicky možná,“ sdělil Válek.

Návrat roušek

Roušky či respirátory se na podzim zřejmě vrátí, ne však v takové míře, jak jsme byli zvyklí v posledních dvou letech. Nemusíme se například obávat toho, že by se musely nosit ve venkovních prostorech.

Ministr však jejich účinnost hájí. „Souhlasím s tím, že plošné nošení roušek není úplně racionální. Na druhou stranu se jasně ukázalo, že jsme tady dva roky neměli infekce horních dýchacích cest. Že má rouška efekt, je naprosto zřejmé,“ vysvětlil Válek minulý pátek před novináři.

Smysl mají podle něj roušky tam, kde opravdu hrozí riziko. V Partii uvedl jako příklad ambulance praktických lékařů a urgentní příjmy. „Dokonce bych si myslel, že obecně v době jakékoliv epidemie viru chřipkového typu by se roušky v těchto místech měly nosit,“ sdělil v Partii.

Dalším příkladem je podle něj doprava. „Je to například hromadná doprava. Poučme se ze zemí, které mají daleko lepší zkušenosti se zvládáním jakýchkoliv respiračních onemocnění. Určitě nic dalšího,“ doplnil Válek.

Když hovořil o „rouškách“, nabízí se otázka, zda tedy budou na těchto místech stačit pouze chirurgické roušky, či bude Česká republika nadále trvat na respirátorech. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Ondřeje Jakoba by mohlo jít pouze o roušky. Pro CNN Prima NEWS však uvedl, že se zatím jedná pouze o teoretickou úvahu.

Očkování

Válek by rád proočkoval populaci další dávkou těsně před příchodem podzimní vlny, tedy v srpnu či září. Lidé, kteří o přeočkování v současné době uvažují, protože jim uplynula šestiměsíční lhůta po druhé dávce, podle Válka mohou počkat na podzim, aby měli před další vlnou silnější protilátky. Chápe však, že především mladší lidé potřebují třetí dávku očkování kvůli cestování do některých zemí.

„Je jisté, že se bude muset riziková skupina přeočkovat. Ne čtvrtou dávkou, ale další dávkou. Každý rok to bude pokračovat, dokud covid nezmizí. Je to doporučení, ke kterému směřuje celý svět,“ doplnil ministr v Partii na CNN Prima NEWS.

Stát proto chystá novou kampaň, která by měla především seniory motivovat k dalšímu očkování. „Očkovací kampaň je teď už nasmlouvána. Cílem je vysvětlit, že covid není žádná ‚Noční můra z Elm Street‘, ale je to smrtelně nebezpečný virus, který způsobuje i trvalé následky. A to podle dat, která jsou naprosto neprůstřelná,“ vysvětlil Válek.

Trasování

V minulosti se velká pozornost věnovala také chytré karanténě či trasování. Během nadcházející podzimní vlny však půjde zřejmě trasování jako způsob boje proti šíření covidu stranou. „Omikron je virus, který nejde zastavit, nejde utrasovat. Projde populací Evropy a naší ochranou bude očkování,“ sdělil minulý pátek šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Tagy: