Sláva a lesk českých mincoven: Dolar se „vrací domů“

Novozélandské dolarové mince

9.díl - Kruh se uzavírá. Dolar se vrací zpět do Česka

Byla to právě jedna z našich mincoven, přesněji ta v krušnohorském Jáchymově, která dala světu tolar –⁠ minci, díky níž před staletími vznikla dolarová měna. Teď se kruh uzavírá: Česká mincovna, které razí i naše koruny, vyrábí dolarové mince.

Mincování mělo na území dnešní České republiky krušné, ale pestré začátky. Dokonce ani přesně nevíme, jak první české mincovny vypadaly. Od roku 1300 měly ale podobu takřka stejnou. Byly to prostorné budovy s dostatkem světla, ve kterých mohli z gruntu vyrobit celou minci. Tehdy také v kutnohorském Vlašském dvoře samozřejmě vznikla ta možná nejznámější česká mincovna. Zpočátku se tam razil známý Pražský groš. Ve šmitnách sdružovala mincovny Litoměřic, Kladska, Jihlavy, Opavy, Mostu i Písku.

Tato mincovna fungovala až do roku 1727 a za celou dobu své existence se v ní razilo mnoho různých platidel. Za zmínku stojí hlavně mince, která ale původně vznikla v Krušných horách: Podnikavá rodina Šliků, jíž patřila místní panství s bohatými nalezišti stříbra, založila v roce 1516 město Jáchymov. A protože jinak než ve formě mincí stříbro vyvážet nesměli, vybudovali Šlikové i mincovnu a od roku 1520 v ní razili jáchymovské tolary. Tyto mince byly tak oblíbené, že je začali napodobovat v celé Evropě i v koloniích. Samozřejmě jim ale komolili název, takže málokdo dnes tuší, že daly vzniknout i dolarové měně.

Naše současné mince se razí v České mincovně

K odkazu Jáchymovských mincmistrů se dnes hrdě hlásí Česká mincovna. Dokonce taky sídlí v horách, a to v Jizerských. Přesněji v Jablonci nad Nisou.

Společnost vznikla po rozpadu československé federace v roce 1993. Tehdy taky vyhrála výběrové řízení na dodavatele mincí pro Českou republiku a od té doby stále zůstává jedinou mincovnou, která má u nás právo pro potřeby České národní banky razit oběživo. Tedy kovové mince, se kterými se dnes a denně potkáváte v obchodech i ve svých peněženkách – naše české koruny.

Víte, že české mince jsou pokoveny mědí, zinkem a niklem, které mají antibakteriální vlastnosti? Tím snižují riziko bakteriálních onemocnění.

Posted by Česká mincovna on Friday, March 6, 2020

Do roku 2003 se mezi ně počítaly ještě desetihaléřové a dvacetihaléřové mince, po roce 2008 skončil i padesátihalíř. V současnosti nám tedy zůstaly pouze koruny, dvoukoruny, pětikoruny, desetikoruny, dvacetikoruny a padesátikoruny. Obzvlášť na poslední zmiňovanou můžeme být náležitě hrdí; stala se totiž oběžnou mincí roku 1994 ve známé anketě World Coins.

Škola mincmistrů s tradicí

Dnes už se samozřejmě na rozdíl od někdejších tolarů běžná platidla nerazí z drahých kovů. Všechny korunové mince jsou z oceli plátované niklem, mědí nebo jinými slitinami. To ale neznamená, že česká mincovna žádné zlaté a stříbrné mince nerazí. Naopak. Pro Českou národní banku se tu razí pamětní mince v různých nominálních hodnotách, a to jak ve zlatě, tak ve stříbře.

To ovšem zdaleka není celá produkce České mincovny. Možná vás to překvapí, ale na kontě má společnost také ražbu oběživa pro některé zahraniční centrální banky, například Moldavskou, Arménskou nebo Libanonskou. Vydává pamětní medaile, repliky historických mincí… Zkrátka a dobře, její produkce je obrovská a zajímavá.

Za rok tam vyrobí přes neuvěřitelných 140 milionů kusů oběžných mincí a 300 tisíc pamětních mincí. Schopných zaměstnanců tam proto není nikdy dost a i z toho důvodu mincovna spolupracuje s jabloneckou Uměleckoprůmyslovou školou. Ta má mincování a ražbě věnovaný celý obor a řada jeho absolventů v současnosti v České mincovně působí a podílí se na výtvarných návrzích pro medaile a mince. Někteří zkušení mincmistři z České mincovny zase na jablonecké škole tento obor vyučují.

Kruh se uzavírá a dolary vznikají i u nás

Stejně jako kdysi jáchymovská mincovna je i Česká mincovna v současnosti vyhlášená také v zahraničí. Proto se tu začala vedle mincí s nominální hodnotou vyčíslenou v korunách razit i celá řada mincí dolarových. Licence poskytla Novozélandská mincovna a týkají se kromě dolarů novozélandských také dolarů fidžijských nebo třeba samojských. Mincovna tyto licence používá zejména při výrobě svých vlastních, umělecky zpracovaných investičních mincí z drahých kovů. Nabízí tak způsob, jak bezpečně uložit finanční prostředky.

Prvé, rýdzo investičné mince razené v Českej mincovni - České levy. Tieto unikátne diela spĺňajú štandardy tzv. “bullion...

Posted by Česká mincovna on Friday, March 26, 2021

Nejde ale jen o chytrou a spolehlivou investici. Díky těmto „Českým lvíčkům“ budete mít ve svém vlastnictví také nádherný umělecký kousek a symbol toho, že i v naší malé zemi se tvořily světové dějiny, když před půltisíciletím z jáchymovské mincovny vyjel první stříbrný tolar. Těžká investiční mince, vyvedená třeba zrovna ve stříbře a navíc v dolarové nominální hodnotě, by vám ho měla rozhodně právem připomenout. Bez tolaru a jedinečného umění českých mincmistrů by totiž dolary vůbec neexistovaly.

Tagy:
dolar Jáchymov investice mince tolar Česká národní banka Litoměřice Česká mincovna zlaté mince Jihlava Česko Od tolaru k dolaru mincování jáchymovská mincovna investiční mince stříbrná medaile Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze