PŘEHLEDNĚ: Tohle Praha ještě nezažila. Manévry kvůli fanouškům zkomplikují obyvatelům život

Pražané se kvůli finále fotbalové Evropské konferenční ligy mezi anglickým West Hamem a italskou Fiorentinou musí připravit na řadu policejních omezení. Další pak nastanou zvýšeným počtem lidí okolo fanouškovských zón. Uzavřeny budou například některé ulice v okolí arény v Edenu, zvláštní spoje vypraví České dráhy nebo letecká společnost Smartwings. Zápas se odehraje ve středu v domovském svatostánku Slavie od devíti hodin večer.

„Policisté budou sledovat pohyb a chování fotbalových fanoušků už několik dnů před utkáním,“ uvedl mluvčí policie ČR Jan Rybanský. Konkrétně mají na pořádek a bezpečnost dohlížet stovky příslušníků z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie. Zapojí se také členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba.

ČTĚTE TAKÉ: Merci, Leo! PSG oficiálně potvrdilo Messiho odchod. Dojemné sbohem od prezidenta klubu

Pořadatelé očekávají, že do české metropole dorazí o desetitisíce fanoušků více, než se vejde do arény fotbalové Slavie. Pro příznivce klubů proto zřídili zvláštní fanzóny. A protože tábory West Hamu i Fiorentiny mají za sebou několik případů násilí, umístili je organizátoři nějaký kus od sebe. Konkrétně základnu londýnského klubu zřídili na Letenské pláni. Příznivci italského týmu mohou svůj klub podporovat z Výstaviště.

„V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených fanzón. Pro podvečerní cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a kvůli příznivcům West Hamu bude výrazně posílena linka metra A. Po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 2:00,“ informovala fotbalová asociace.

Posílí letiště i České dráhy

České dráhy vypraví kvůli finále zvláštní spoje. Pět vlaků poveze fanoušky z FunParku Výstaviště v Holešovicích do stanice Praha-Eden nedaleko stadionu, po skončení zápasu vypraví zpáteční vlaky z Edenu do Holešovic. Budou jezdit v intervalu po půl hodině od středečních 18 hodin.

Kvůli očekávanému přílivu fanoušků posílí vybrané linky také letecká společnost Smartwings. Podle tiskové mluvčí společnosti Vladimíry Dufkové vypraví sedm zvláštních zpátečních letů. Z Londýna poletí pět zpátečních letů, dvě letadla jsou připravena na cestu z Itálie, konkrétně z Florencie a Boloni.

Očekávají se komplikace v dopravě

Fotbalová sláva je v Praze vykoupena mnohými dopravními omezeními. „Vzhledem k předpokládanému počtu fanoušků obou týmů je velmi pravděpodobné, že v okolí fanzón budou během dne možné dopravní komplikace. Ty lze předpokládat i při jejich přesunu k fotbalovému stadionu v Edenu během dne,“ uvedl mluvčí policie ČR Jan Rybanský.

Problém může být i s parkováním. Třeba pro majitele garáží ve Vladivostocké ulici budou bezplatně rezervována volná parkovací místa v garážích OC Eden. Pro rezidenty je pak určený úsek v rozmezí ulic Kodaňská až Moskevská, kde bude dočasně změněna oranžová zóna na modrou.

„Uvědomujeme si, že některým obyvatelům mohou přijatá opatření způsobit komplikace a předem se za ně omlouváme. Všechny zainteresované strany se snažily, aby dopad na běžný život Pražanů byl co nejmenší. Zároveň jsme chtěli, abychom Prahu prezentovali v co nejlepším světle. Věříme, že jsme učinili všechna opatření pro hladký průběh finále nejenom na stadionu, ale také v celé Praze,“ řekl tiskový mluvčí organizačního týmu Petr Šedivý.

Uzavírky ulic

Od 7. 6. 2023 (8:00) do 8. 6. 2023 (4:00) Vladivostocká (v úseku mezi ulicemi U Slavie a Amurská)

Od 7. 6. 2023 (14:00) do 8. 6. 2023 (4:00) U Slavie (v celé délce) U Vršovického hřbitova (v celé délce) Vladivostocká (v celé délce)

Zákaz zastavení

28. 5. 2023 (0:01) – 10. 6. 2023 (4:00) Ulice Pod Altánem (úsek s napojením na ulici U Slavie) a jí přilehlé parkovací plochy

7. 6. 2023 (0:01) – 8. 6. 2023 (4:00):

Vladivostocká (v celé délce) a jí přilehlé parkovací plochy

Jerevanská, Kišiněvská, Krasnojarská, Amurská, Lvovská, Karpatská (vždy posledních cca 10 m před ústím do ulice Vladivostocká pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)

Poslední vnitroblok mezi ulicemi Vladivostocká a Vršovická (vyparkování cca 15 m pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)

Kubánské náměstí v úseku mezi ulicemi Vršovická a Vladivostocká (vpravo ve směru od Vršovické ulice)

Tagy:
SK Slavia Praha Smartwings České dráhy finále fotbal Policie České republiky West Ham United FC Sinobo Stadium ACF Fiorentina Evropská konferenční liga UEFA