15 let od loupeže století: Procházka dokázal zmizet i s půlmiliardou. Kde se skrývá?

Přesně před 15 lety se stala loupež století. Zaměstnanec bezpečnostní agentury František Procházka ukradl více než půl miliardy korun a dokázal zmizet. Od té doby po něm policisté marně pátrají. Kde se může ukrývat? A užívá si ukradeného jmění? Na to se snažil najít odpovědi reportér Krimi zpráv Václav Janata.

V detektivním románu by se mu říkalo zloděj gentleman. Během akce totiž nikomu neublížil. Jeho plán byl dokonalý. Při poslední směně v bezpečnostní agentuře si přišel na 540 milionů korun. Krátce nato František Procházka zmizel. Kalendář ukazoval 1. prosince roku 2007.

Na místě, kde loupež před 15 lety proběhla, už bezpečnostní agentura dávno nesídlí. I okolí vypadá jinak, je zastaveno novými domy.

K loupeži stačilo Procházkovi vytištěné logo jeho zaměstnavatele. To přilepil na svou dodávku a zmátl vrátného tak, že auto pustil do dvora bezpečnostní agentury. Zakryl bezpečnostní kameru a během pár minut pak naložil půl miliardy korun, což je 109 kilogramů bankovek. Jeho komplic pak s polepeným autem odjel, vrátný totiž nezkontroloval registrační značku.

O pár hodin později se objevil na frankfurtském letišti a tam stopy končí. „Pátrání jako takové bylo negativní,“ hlásil tehdy policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Komplice Procházky Milana Čermáka policisté dopadli. Dokonce se spekulovalo, zda se Procházky ve svém domě nezbavil. Kde jsou ukradené peníze, ale prý nevěděl. Dosud ani není jasné, jestli si miliony Procházka někde na útěku užívá, nebo ne.

Rodiče měl v severních Čechách, zřejmě je ale už nekontaktoval. „Osoba františek procházka stále patří do registru hledaných osob a policie průběžně k této osobě získává a dále prověřuje informace,“ ujistil vedoucí oddělení cíleného pátrání Jan Rybár.

Utekl do teplých krajin?

Čeští zločinci si často vybírají tropické destinace. U Procházky se dlouho spekulovalo o Dominikánské republice. Podle jedné z historek, která mezi policisty koluje, ho dokonce detektivové málem dopadli. Měli informace, že se skrývá na jednom z ostrůvků, jenže prudká bouře odložila jejich let, a než na místo dorazili, Procházka zmizel. Prověřovali prý i jihovýchodní Asii, ale zatím marně.

„Destinace si většinou lidé na útěku vybírají podle vlastního charakteru a také podle finančních možností,“ doplnil Rybár.

Pokud by policisté po loupeži Procházku dopadli, dnes už by byl zcela jistě dávno propuštěný. On si ale vybral život, ve kterém se neustále musí dívat přes rameno.

Tagy: