Nabízejí milion korun a byt. V Žacléři dál shánějí zubaře, lékaři preferují velká města

V některých částech Česka je nedostatek zubařů, dětem chybí preventivní prohlídky. (Ilustrační foto)

V Žacléři zubaře nenalákal ani milion korun

V Žacléři na Trutnovsku vždy býval zubní lékař, teď je ale stomatologická ordinace prázdná. Třítisícové město shání nového odborníka už několik let, dokonce mu nabízí dotaci milion korun i stometrový byt. Zatím neúspěšně.

Ordinace, do které se městu nedaří sehnat zubaře, je po rekonstrukci a má základní vybavení jako křeslo, rentgen nebo sterilizátor. „K tomu nabízíme milion korun dotaci, kterou případný zájemce může použít na dovybavení ordinace nebo na plat sestry,“ řekl pro CNN Prima NEWS starosta Žacléře Aleš Vaníček.

Jen těžko se věří, že v tamním zdravotním středisku v minulosti ordinovali dokonce dva zubaři – a tak bylo zařízení rozdělenou příčkou a fungovaly dvě ordinace. To bylo ale zhruba před 20 lety.

Přímo vedle ordinace je také stometrový byt 3+1, který je pro zubaře ihned k nastěhování. Ozvalo se již několik zájemců, ale vždy se stejným výsledkem. Zařídili si praxi ve velkém městě nebo kolem Prahy. Lékaři se totiž podle prezidenta stomatologické komory čím dál více specializují.

„Jako když si zlomíte nohu. Na vesnici vám ji praktický lékař nespraví. Pojedete do nemocnice k ortopedovi anebo k chirurgovi,“ vysvětlil situaci prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Podle něj je přitom zubařů v Česku dostatek. „Ale vždycky budou problémy v některých lokalitách, proto ve všech vyspělých zemích Západní Evropy, s výjimkou České republiky, na toto přispívají kraje.“

Za zubařem se dojíždí

Městu Žacléř nevyšel ani pokus o inzerát ve slovenském zubařském časopisu. „Odborná stomatologická média na Slovensku mají zákaz zveřejňovat pracovní inzeráty z cizích zemí,“ řekl starosta města. V Žacléři by přitom brali kohokoli, kdo by byl ochotný začít hned ordinovat.

Lidé absenci zubního lékaře řeší cestováním do okolních měst. „Dojíždím do Trutnova,“ uvedl pro CNN Prima NEWS jeden z občanů s tím, že je to 15 kilometrů.

A další problém pro město možná nastane již brzy. Oba praktičtí lékaři, kteří ve městě ordinují, jsou totiž již v důchodovém věku. Radnice tak bude muset řešit i tuto situaci.

Tagy:
Slovensko CNN Prima NEWS Roman Šmucler Česko Praha Česká stomatologická komora okres Trutnov zubní lékař Západní Evropa Žacléř