ANO klesají volební preference. Voliči od něj ale neodchází, vysvětluje ředitel STEM

Sociolog a ředitel STEM Martin Buchtík

PARTIE Terezie Tománkové 3.10.2021

Podle nového exkluzivního průzkumu agentury STEM pro CNN Prima NEWS hnutí ANO klesly oproti začátku září volební preference téměř o pět procent. Podle sociologa a ředitele STEM Martina Buchtíka od vládního hnutí ale voliči neodchází. Konečně si ale vybrali nerozhodnutí voliči, komu svůj hlas hodí. Místo ANO si však vybírají jiné strany, hnutí nebo koalice.

„Voliči a příznivci ANO nešli nikam, zůstali u hnutí ANO. Přesunuli se k jiným stranám ale ti nerozhodní, kteří ještě v srpnu nebo v září nevěděli, koho budou volit,“ vysvětlil úbytek volebních preferencí hnutí ANO Buchtík v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS. „Nejde však o úbytek voličů,“ podotkl.

Na začátku září mělo vládní hnutí v průzkumu pro CNN Prima NEWS 32,4 %. V říjnovém průzkumu už má jen 27,3 %. „Andrej Babiš měl už během léta své voliče jasně vymezené,“ upozornil ředitel STEM.

Podle nejnovějšího průzkumu každý sedmý volič váhá, zda vůbec půjde k volbám a koho by volil. Podle Buchtíka bude důležité, komu svůj hlas nakonec hodí nerozhodnutí voliči. „To jsou lidé, kteří se o politiku zajímají méně a začínají ji sledovat až před volbami. Mohou se rozhodovat na základě emocí,“ připustil sociolog.

Podle něj bude důležitá i negativní kampaň. „Důležité také bude odradit ty ne úplně pevně rozhodnuté voliče od volby nějaké konkurenční strany. To znamená tedy ty, kteří si neumí vybrat a volí mezi menším zlem. Když jim někdo ukáže, že ten, koho si vybrali, není také úplně malé zlo, tak se rozhodnou, že radši nepůjdou k volbám,“ myslí si Buchtík.

Rozhodovat budou strany, které mají okolo pěti procent

STEM v průzkumu také tvrdí, že sestavit pevnou a silnou vládu bude složité a možná to bude na dlouho. Podle jeho ředitele budou paradoxně rozhodovat strany, které se pohybují kolem pěti procentní hranice.

„To bude důležitější než to, jestli konkrétní ze stran v první trojici nebo čtveřici dostane o dvě procenta více nebo méně. Vypadá to, že vše bude směřovat k tomu, kolik menších stran se do Sněmovny dostane. A to je otevřená hra a nedá se to teď ani před volbami zcela určit. V tom jsou tyto volby výjimečné,“ upozornil zároveň Buchtík v pořadu.

Podle nejnovějšího průzkumu se na prvním místě stále s náskokem drží hnutí ANO, které má 27,3 %. Druhá by skončila koalice Spolu s 21,4 % a na třetím místě koalice Pirátů a STAN se 17,4 %.

S 12,3 % by se do Sněmovny dostalo i hnutí SPD Tomia Okamury a hranici pěti procent by pokořili komunisté a přísaha Roberta Šlachty. Naopak 4,4 % hlasů by znamenala zásadní neúspěch pro ČSSD Jana Hamáčka.

Tagy: