Vakcinolog odmítl kritiku očkování proti COVID-19: Ať si každý dělá svou práci

Až 152 milionů korun ze státní rezervy v pondělí uvolnila vláda na nákup tří milionů dávek vakcíny proti koronaviru. Tu by zatím mohlo dostat zhruba 1,5 milionu lidí, protože pro každého jsou zapotřebí dvě dávky. Na to, zda bude vakcína bezpečná a proč bychom si ji měli nechat aplikovat, odpovídal v pořadu 360° Pavlíny Wolfové epidemiolog Roman Chlíbek.

Stát zatím plánuje nakoupit vakcíny proti koronaviru za 152 milionů korun. Očkovací látku vyvíjí britská firma AstraZeneca ve spolupráci s univerzitou v Oxfordu. Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) by očkování nemělo být povinné.

I přesto ale bude podle epidemiologa Romana Chlíbka o vakcínu zájem. „Myslím si, že ji budou lidé chtít mnohem víc než vakcínu proti chřipce. Odhaduji, že tak polovina očkování bude odmítat, druhá projeví zájem,“ uvedl Chlíbek.

Společně s vakcínou bude probíhat i informační kampaň. „Bude poskytovat převážně data, aby lidé měli jistotu, že je vakcína bezpečná,“ sdělil epidemiolog. Podle něj se není třeba bát, že by očkování neslo nějaké riziko. „Když se na jednu věc upne celý svět, je logické, že je hotová rychleji než jiné vakcíny. Jsem přesvědčen, že pokud by byla nebezpečná, nebyla by vůbec registrována,“ doplnil.

Reagoval tak mimo jiné na otevřený dopis vládě a petici, pod kterou se podepsal například stomatolog Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk nebo bioanalytik David Petrásek. Odborníci v textu vyzývají vládu i k opatrnosti ohledně narychlo vyvinutých vakcín.

„Každý by se měl věnovat oblasti, které nejvíce rozumí. Bude-li mít vakcína evropskou registraci, můžeme jí věřit,“ dodal Chlíbek, který je členem pracovní skupiny ministerstva zdravotnictví. Tato vakcína ale podle jeho slov zatím nebyla aplikována žádnému člověku, pouze zvířatům, a bude tak ještě trvat, než dojde k její registraci.

Tagy: