Premiér Babiš a válečná veteránka Emilie se jako první nechali očkovat proti covidu

Andrej Babiš

Premiér Andrej Babiš a válečná veteránka se nechali očkovat proti covidu

V neděli 27. prosince se v Česku začalo očkovat vakcínou proti covidu. Mezi prvními, kdo si nechal aplikovat vakcínu, byl premiér Andrej Babiš (ANO) a válečná veteránka Emilie Řepíková. Babiš se nechal naočkovat mimo jiné proto, aby šel příkladem. Vakcína je podle něj jedinou cestou, jak se vrátit zpět k normálnímu životu. Očkovat se v neděli nechal i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

„Máme za sebou jiné Vánoce a čeká nás jiný konec roku, na který jsme nebyli zvyklí,“ řekl premiér na tiskové konferenci před samotným očkováním. Rok 2020 označil za nejhorší v moderní historii. „Kvůli tomuto onemocnění nejenom zemřelo hodně našich spoluobčanů, ale covid negativně ovlivnil životy všech. Vakcína nám dává naději, že se vrátíme do normálního života,“ konstatoval Babiš.

Vojenskou nemocnici si premiér vybral z toho důvodu, že má s vojáky dobré zkušenosti. „Právě ÚVN byla ta, která šla příkladem v odběrných místech, ale také hospitalizacích. Také samozřejmě vojáci, kteří jsou v integrovaném centrálním řídícím týmu, nám strašně moc pomáhali. Chci poděkovat jim i všem zdravotníkům, kteří stále bojují o životy spoluobčanů, protože stále máme v nemocnicích více než 4 tisíce hospitalizovaných,“ řekl Babiš.

Podotkl, že i když vakcína dorazila a země začíná s očkováním, boj ještě slov neskončil. „Musíme si přát, aby příští rok byl lepší a vše jsme zvládli,“ komentoval premiér.

I ředitel Ústřední vojenské nemocnice Miroslav Zavoral uvedl, že vakcína je jediná cesta, jak se dostat z této „příšerné“ situace, která postihla celý svět. „Myslím si, že díky tomu, že má naše nemocnice očkovací centrum, se úkolu zhostí dobře. V neděli zahajujeme očkování zdravotníků, v tuto chvíli se nám přihlásilo téměř 700 pracovníků,“ řekl na brífinku ředitel Zavoral.

Dodal, že od března prodělalo chorobu více než 500 zdravotníků, což označil za vysoké číslo. „Domnívám se, že budeme ještě potřebovat zdravé lékaře a sestry, protože nás rozhodně na počátku příštího roku nečekají nelehké časy,“ upozornil Zavoral.

Očkování v deset dopoledne dostal ve Fakultní nemocnici v Brně i ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Samotné injekci předcházelo vyšetření a pohovor s lékařem v ordinaci. „Jako od maminky,“ konstatoval po očkování lékař.

„Jsem rád, že máme bezpečnou a spolehlivou vakcínu a že můžu takto všem ukázat, že není, čeho se bát,“ řekl po injekci Blatný. „Nenabízel bych vám nic, v co bych nevěřil, a co bych nevyzkoušel. Očkování má smysl a je to cesta k normálnímu životu,“ doplnil.

V brněnské fakultní nemocnici Blatný v minulosti působil jako primář na Oddělení dětské hematologie a biochemie a od ledna 2020 ve fakultní nemocnici působil také jako zdravotnický náměstek. Funkci po jmenování ministrem opustil.

Projev solidarity v EU

Během brífinku Babiš upozornil na to, že členské státy Evropské unie se předem domluvili, že vakcíny budou objednávat společně přes unii. „EU domluvila pět vakcín, mezi prvními je ta od Pfizer a BioNTech, která dorazila v sobotu. Stejné množství, tedy 9 750 dávek, dorazilo i do jiných členských zemí,“ popsal premiér. V neděli ráno začala očkovat celá Evropská unie. Podle něj tím všichni projeví solidaritu a ukáží, že fungují společně.

„Česko dostalo možnost objednat si dostatečné množství vakcín, celkově 15 901 700 vakcín, tedy pro 8 953 849 tisíc našich spoluobčanů,“ uvedl a upozornil na to, že je to větší množství, než bylo původně zveřejněno. „Využili jsme obci u firmy Pfizer a BioNTech minulý týden a dostali jsme další čtyři miliony dávek,“ vysvětlil. Vzhledem k navýšení množství a specifika jejího skladování při mínus 70 stupních se rozšíří počty očkovacích center.

První dávka vakcín se rozdělila mezi čtyři pražské nemocnice a dvě brněnské. Další dodávka 19 500 dorazí příští týden, ty už by měly být rozvezeny do jednotlivých krajů. Celkově dostane podle premiéra Andreje Babiše Česko v prosinci a lednu více než 355 tisíc vakcín od firem Pfizer a BioNTech.

Maličko to píchlo

„Jsme na to připraveni, ministerstvo zdravotnictví vydalo aktualizovanou očkovací strategii, bude zprovozněn objednávací systém, zkrátka na všem se pracuje,“ informoval Babiš. Očkovat se pravděpodobně bude devět měsíců a občané tak budou mít možnost se na termín očkování se zaregistrovat. Také připomněl, že se čeká na schválení vakcíny Moderna od Evropské komise, tu by měla schválit do 6. ledna.

Česko začne nejdříve očkovat starší lidi a ohrožené skupiny. „Co se týká mé osoby rozhodl jsem se jít příkladem a nechám se dnes naočkovat,“ informoval Babiš. Poukázal také na to, že lidé nemusí mít z vakcíny obavy. „Občané se nemusí obávat, lék schválila Evropská agentura pro léky,“ zdůraznil.

Společně s premiérem se mezi prvníma nechala naočkovat také veteránka druhé světové války Emilie Řepíková. Po očkování obdrželi očkovací průkaz, ve kterém se uvádí datum vakcinace a také další den, kdy přijdou na druhou dávku. Ta se očkuje za 21 dní. „Zatím se nic neděje,“ konstatoval Babiš poté, co dostal injekci. „Maličko to píchlo, a to je všechno,“ usmála se Řepíková.

Tagy: