Chtěli bojovat na Ukrajině, Zeman je ale proti. Prezident zamítl žádost 11 Čechů

Miloš Zeman

Ruský diplomat rezignoval

Prezident Miloš Zeman v úterý nevyhověl 11 žádostem českých občanů o souhlas se vstupem do ukrajinských ozbrojených sil. Na Twitteru to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Vyhovění nedoporučilo ministerstvo obrany. Dříve Zeman vstup odsouhlasil 103 Čechům.

„Na základě nedoporučujícího vyjádření ministerstva obrany prezident republiky Miloš Zeman v úterý 24. května nevyhověl žádostem 11 občanů České republiky o souhlas s jejich vstupem do ozbrojených sil Ukrajiny,“ napsal na Twitter hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle ministerstva obrany se zamítnuté žádosti týkaly profesionálních vojáků, především příslušníků aktivní zálohy. „Ti jsou potřeba zejména k zajištění obranyschopnosti České republiky,“ sdělila mluvčí resortu Jana Zechmeisterová.

Premiér Petr Fiala (ODS) se na začátku března se Zemanem dohodl, že lidem, kteří odjedou bojovat za Ukrajinu, mohou garantovat beztrestnost abolicí. Uvedl tehdy, že nelze dát kolektivní možnost odejít do války za hranicemi a že vzhledem k počtu žádostí není možné zájemcům ani poskytnout individuální schválení.

Na Pražský hrad se v té době obrátilo asi 300 zájemců o výjimku pro zapojení se do cizí armády. Podle ministerstva obrany oficiální žádost o službu v ukrajinských ozbrojených silách podaly téměř čtyři stovky Čechů. Před dvěma týdny Hrad informoval, že Zeman schválil vstup 103 zájemcům z nich. Nutná je v takovém případě kontrasignace předsedou vlády, kterou posléze Fiala potvrdil.

Čeští dobrovolníci se podle dostupných informací již do bojů na Ukrajině zapojili, podrobnosti o jejich počtu nejsou k dispozici. Koncem března se objevily snímky, které některé z nich zachycují v Irpini u Kyjeva. S dalšími mluvili čeští novináři působící na Ukrajině.

Tagy: