Nadějný úvod, pak kanadská smršť a debakl. Češi si na MS zahrají jen o bronz

Na finále mistrovství světa bude česká hokejová reprezentace čekat minimálně 13 let. A jestli národní tým získá po dekádě aspoň bronzovou medaili, se uvidí v neděli. Semifinále s Kanadou prohrála parta Kariho Jalonena 1:6, ačkoliv v první třetině držela vedení. Jenže ve druhé přišla smršť javorových listů, která zápas zlomila. O cenný kov si Češi v neděli zahrají proti USA.

První zlatá medaile z hokejového mistrovství světa od roku 2010 se letos neurodí. Semifinále proti Kanadě přitom odstartovalo přívalem českého optimismu – úvodní třetina se pro národní tým vyvíjela snově. Dostal čtyřminutovou přesilovku, kterou proměnil jeden z tahounů reprezentace na šampionátu ve Finsku David Krejčí.

Zámořský soupeř jako by zapomněl na to, jak excelentní je elitní speciální formace na početní výhody a nechal se dvakrát zbytečně vyloučit. Ale kanadský gólman Chris Driedger už nekapituloval. I tak to vypadalo, že do šaten půjdou Češi po první siréně s vedením 1:0, jenže v čase 19:27 vyrovnal z dorážky útočník Buffala Sabres Dylan Cozens. Pověstný gól do šatny.

Druhou třetinu by jistě česká reprezentace nejraději vymazala z paměti. Problém nastal ve chvíli, kdy David Pastrňák oplácel a poslal své parťáky do oslabení. To Kanada využila a otočila skóre díky Adamu Lowrymu. Pořádná facka přišla jen o 80 sekund později, kdy brankář Karel Vejmelka opět lovil puk ze své sítě po zásahu Kenta Johnsona. Tragickou pasáž dokonal ve 31. minutě Mathew Barzal, který dal už na 4:1.

Kdo bude podle vás nejproduktivnějším hráčem české hokejové reprezentace na MS ve Finsku?

A to byl náskok, který zejména úřadující světoví šampioni mohou ztratit jen těžko. Žádný zázrak se v závěrečném dějství nedokonal, naopak o „bůra“ se rychle postaral mladíček z Columbusu Blue Jackets Cole Sillinger. Pastrňák mohl aspoň zmírnit kanadský náskok, když bylo po faulu na Jakuba Fleka nařízeno trestné střílení. Ale forvard Bostonu Bruins „penaltu“ neproměnil.

A Kanada ještě zvládla odskočit na pětigólový rozdíl, kterým utkání také skončilo.

Češi nemohou litovat semifinálového výsledku dlouho. Od nedělních 14:20 se porvou s Američany o bronz. I ten by byl velkým úspěchem, protože na jakoukoliv medaili čeká „nároďák“ 10 let.

Tagy:
Německo Kanada hokej David Krejčí semifinále česká hokejová reprezentace kanadská hokejová reprezentace sportovní soutěž Mistrovství světa v ledním hokeji Kari Jalonen MS v hokeji 2022