ČR se drží ve 4. stupni PES, přibylo nejméně případů v roce. Vláda projedná rozvolnění

Zavřený obchod

Aktuální covidová statistika

Index protiepidemického systému PES zůstává na 70 bodech ze sta. Pátý den se tak drží ve čtvrtém stupni. Většina parametrů se od neděle zlepšila, mírně ale vzrostlo reprodukční číslo. V neděli přibylo v Česku 2 618 potvrzených případů koronaviru, což je nejméně v tomto roce. Proti minulé neděli je to pokles zhruba o 1 700 případů.

Počet lidí, kteří leží s covidem v nemocnicích, klesl o téměř 150 na 6 330. Méně hospitalizovaných bylo naposledy na začátku ledna. Do statistik od neděle přibylo dalších 111 úmrtí, s covidem dosud v Česku zemřelo 14 449 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Od březnového začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 891 852 nakažených. Více než 732 000 z nich se už z nemoci vyléčilo. V zemi je aktuálně zhruba 145 000 nakažených, většina s lehkým průběhem. V těžkém stavu je v nemocnicích 1 081 lidí.

Epidemie v posledních dnech v České republice zpomaluje. Za uplynulý týden přibylo 56 229 nakažených. Je to výrazně méně než než o týden dříve, kdy laboratoře zaznamenaly 88 767 nových případů. Podíl pozitivních testů se v neděli mírně snížil na necelých 30 procent, v minulém týdnu se pohyboval zhruba mezi 25 až 31 procenty.

Reprodukční číslo ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, vzrostlo z 0,68 na 0,71. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, naopak klesl podíl hospitalizací, průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nákaz mezi seniory na 100 000 obyvatel.

Vláda chce rozvolňovat

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) v neděli v Partii na CNN Prima NEWS řekl, že vláda bude o přesunu do čtvrtého stupně jednat asi ve středu. Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni.

V pondělí vláda projedná další návrh na prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu, které pravděpodobně schválí. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by se měl nouzový stav prodloužit o dalších 30 dní, tedy do 21. února.

Ministři by měli řešit i změny v systému opatření podle protiepidemického systému PES. Zřejmě povolí prodej některého zboží, který je v aktuálním pátém stupni zakázán. Babiš v neděli oznámil, že od úterý se v případě vládního souhlasu otevřou papírnictví, obchody s oblečením a botami pro děti a prodejny se spodním prádlem.

Tagy:
statistika Andrej Babiš Karel Havlíček CNN Prima NEWS šíření koronaviru ANO 2011 vláda Česko koronavirus COVID-19 pandemie koronaviru PES rozvolnění Ministerstvo zdravotnictví České republiky Protiepidemický systém České republiky