Česko zasáhly extrémní mrazy, bylo až -27 stupňů. V průběhu týdne se výrazně oteplí

Mráz

Extrémní mrazy

Teploty v Česku v pondělí nad ránem klesly místy pod -20 °C, především na severovýchodě země. Největší mráz byl v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde meteorologové naměřili -27 °C, uvedl amatérský meteorolog Antonín Vojvodík, který místo pro meteostanici vytipoval. Původně Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uváděl asi o stupeň vyšší teplotu, nešlo ale ještě o minimální hodnotu.

Teploty v noci klesaly hluboko pod bod mrazu hlavně v místech, kde se na delší dobu vyjasnilo. Kromě Orlického Záhoří bylo v pondělí nad ránem velmi chladno také v Hošťálkové na Vsetínsku. Teplota tam klesla na -24,3 °C. O půl stupně tepleji bylo v Rýmařově na Bruntálsku. Pod -22 °C se teplota dostala například v Opavě.

❄️🌡❄️Dnešní noc byla hlavně na severovýchodě území velmi mrazivá. Tam, kde se v noci na delší dobu vyjasnilo, klesly...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Sunday, January 17, 2021

Až do pondělních 10 hodin platila výstraha před velmi silným mrazem ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. ČHMÚ varoval, že teploty ojediněle klesnou pod -18 °C. Meteorologové doporučovali chránit se teplým oblečením ve více vrstvách, teplou obuví, rukavicemi a pokrývkou hlavy. Malé děti, starší a nemocní občané podle nich neměli vycházet ven. Také upozornili, že mohly být poruchy v energetice a zásobování, zejména pitnou vodou.

Začátkem týdne se oteplí

Po mrazivém víkendu se v Česku na začátku nového týdne oteplí. Už v pondělí se teploty dostanou nad nulu na jihozápadě Čech. ČHMÚ předpovídá hodně oblačnosti a od západu slabé občasné sněžení.

V úterý bude podle meteorologů obloha plná mraků. Sněžit by mělo hlavně odpoledne, v jihozápadní polovině území přejde sněžení do deště, ojediněle i mrznoucího. Večer bude od západu srážek ubývat. Nejnižší teploty budou v severovýchodní polovině území, a to až osm stupňů pod nulou.

Od středy pak bude nad nulou i na horách a v nížinách může být uprostřed týdne místy i kolem 5 °C. Ke konci týdne se sice na horách opět ochladí, v nížinách ale zůstanou nejvyšší denní teploty kolem dvou stupňů, uvádí ČHMÚ. V pátek se na hory vrátí sněžení a o víkendu by mělo sněžit i ve středních polohách.

Tagy: