V Česku udeří silný vítr. Překročí 70 km/h, bude lámat větve, varují meteorologové

Vítr ve čtvrtek lámal stromy a větve, bez elektřiny bylo 21 tisíc domácností.

Česko zasáhne silný vítr

Česko zasáhne ve čtvrtek opět silný vítr, který bude v poryvech dosahovat rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, místy i vyšší. V pátek ráno by měl vítr polevit, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jeho upozornění na silný vítr platí pro všechny kraje do pátečních 6:00.

„Očekává se silný jihozápadní až západní vítr s nárazy kolem 70 km/h, při přechodu studené fronty i vyšší,“ uvedli meteorologové. Naposledy před obdobně silným větrem varovali na počátku týdne.

Nejsilnější nárazy větru zaznamenali v pondělí na Sněžce, kde vítr foukal rychlostí 128 km/h. V nižších a středních polohách byly nejsilnější nárazy větru v Kocelovicích na Strakonicku, a to 72 kilometrů v hodině, a jen o něco menší rychlost měl vítr v Praze Ruzyni a Karlově. V úterý vítr zeslábl.

Ve čtvrtek dopoledne opět zesílí nejdříve v západní polovině ČR, odpoledne začne foukat také v Pardubickém kraji, na Vysočině a v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. V Jihomoravském a Zlínském kraji bude větrno od čtvrtečního večera.

Vítr může podle meteorologů poškodit stromy a lesy, možné jsou i menší škody na budovách. Lidé by proto měli zajistit okna a dveře a zabezpečit volně uložené předměty a skleníky a měli by být opatrní při pohybu venku a řízení aut. Na horách by měli omezit túry a nechodit na hřebeny.

Tagy: