Vojtěchu, do lochu, volali demonstranti na Letné. Co jim vzkázal ministr?

Demonstrace na Letné

Demonstrace na Letné

I přes nepříznivé počasí se na pražské Letné sešly tisíce odpůrců vlády a opatření proti epidemii COVID-19. Svolalo ji hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES ve spolupráci s řadou dalších stran, hnutí a iniciativ podobného zařízení. Podle odhadu policie dorazilo na akci mezi 2 500 a 3 000 lidí.

Lidé se v neděli na Letné začali scházet před 13:00, řada z nich byla vybavená českými vlajkami. Po zahájení na pódiu vystoupili zástupci hnutí Otevřeme Česko – Chcípl PES a poté řečníci, kteří nesouhlasí se současným způsobem boje s epidemií. Podle nich je nejdůležitější lidská svoboda, kterou stát pod záminkou boje s nemocí nepřípustně omezuje, vyjadřovali se proto proti očkování nebo vládním omezením. Lidé v reakci skandovali hesla jako „Svobodu!“ nebo „Máme toho dost!“.

Lidé měli kromě vlajek také řadu cedulí a transparentů, na kterých stály slogany jako „Braňte své děti“, „Stánky uvnitř ano, venku ne? Demence!“, „Uvolněte ivermektin“, „Vakcína je byznys“, „Nejsem pokusný králík“, „Moje tělo, moje volba“ nebo „Braňme děti před zvůlí státu“.

Mezi řečníky byli zdravotníci, právníci či zástupci zapojených hnutí. Na akci krátce vystoupil například zpěvák Daniel Landa, dále bývalý poslanec Lubomír Volný, Libor Vondráček ze Svobodných, předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, předseda Národní demokracie Adam B. Bartoš, místopředseda Akce D.O.S.T. Michal Semín a řada dalších řečníků.

Policie po 16:00 účastníky demonstrace upozornila, že mají dodržovat protiepidemická opatření, jako jsou rozestupy nebo zakryté dýchací cesty. Demonstranti se tomu vysmáli. O průběhu celé demonstrace si můžete přečíst v on-line reportáži:

Tagy: