Děsivé záběry z Ruska. Přeplněné nemocnice, pacienti na chodbách, lékařky pláčou

Přeplněné nemocnice v Rusku

V Rusku jsou přeplněné nemocnice, pacienti leží na chodbách

Některé ruské nemocnice podle svědectví lékařů i zdravotního personálu kolabují. Od jara tam zemřelo o 120 tisíc lidí více než za srovnatelné období v předchozích letech. Na sociálních sítích se objevují záběry z přeplněných nemocničních chodeb i pokojů. Navzdory šíření viru ale úřady v Moskvě otevřely veřejné zimní kluziště.

Na jednom z videí, které se rozšířilo po internetu, je slyšet plačící zdravotnice. „Je jí devadesát let. Přežila druhou světovou válku. Co to děláte? Musím se rozbrečet, abych vás přesvědčila? Není to ani moje maminka, ani moje babička,“ odkazuje zdravotnice na stařenku s covidem. Video natočila nemocniční laborantka Alsa Nigmatullinovová.

Zatímco ostatní lékaři jen bezmocně sedí za stolem, chodbami ruské nemocnice v Uljanovsku zní lékařčin třesoucí se hlas. V zařízení nejsou žádná volná lůžka, v lékárnách docházejí některé léky. „Večer jí bude pravděpodobně velmi špatně. Co s ní mám dělat? Odpovězte mi,“ naléhá na kolegy dál zdravotnice.

Další záběry, které pořídila Yelizaveta Titovová, ukazují pacienty, kteří leží na chodbách nemocnice v Tomsku. „Všichni takhle leží na chodbě, protože tu nejsou žádná volná lůžka. Pacienty dávají na křesla, k dispozici jsou ale pouze dvě,“ popisuje ve videu Titovová.

Moskva staví obří kluziště

Jednaosmdesát procent lůžek vyhrazených pro pacienty s covidem je v Rusku už obsazených, píše agentura AP. V některých regionech jich nezbývá ani deset procent. K situaci se vyjádřil i ruský prezident Vladimir Putin. Během videosetkání naléhal na gubernátory. „Kolegové, získali jste široké pravomoci pro zavedení protipandemických opatření. Nikdo vás nezbavil osobní odpovědnosti za přijatá opatření. Doufám, že budou přijata včas,“ uvedl Putin.

Zpravodajský portál MediaZona tvrdí, že letošní úmrtnost v Rusku vyskočila o osmnáct procent, gubernátoři neví, co mají dělat. „Mají de jure volné ruce, de facto je ale mají stále svázané. Nemají peníze na zavedení lockdownu a kompenzace finančních ztrát pro podnikatele,“ sdělil politolog Abbas Galljamov.

Navzdory vysokému tempu šíření koronaviru v Rusku úřady v Moskvě otevřely pro veřejnost obří kluziště. Ze záběrů je patrné, že nošení roušek nebo dodržování rozestupů se tam ale příliš nedodržuje.

Tagy: