Žena vyhodila novorozeně do kontejneru. Soud v Pardubicích ji poslal na 16 let do vězení

Mladistvou dívku obvinili policisté z vraždy novorozence na Frýdecko-Místecku.

16 let za pokus o vraždu novorozence

Ženu, která v lednu v Pardubicích odložila do kontejneru své novorozeně, podle informací CNN Prima NEWS poslal soud na 16 let do vězení. Silně podchlazené dítě, které náhodou našli dva bezdomovci v noci na 8. ledna, lékaři zachránili. Znalci z oborů psychologie a psychiatrie před soudem v Pardubicích uvedli, že chování ženy bylo cílené, neemotivní a nebyla pod vlivem laktační psychózy.

Pětatřicetiletá žena nebyla těhotná poprvé, dvě děti již měla. Policistům tvrdila, že o těhotenství nevěděla, přestože se jí rodina a partner na možné těhotenství vyptávali. Když pocítila příznaky porodu, nikomu nic neřekla a dítě přivedla na svět.

Podle vyšetřovatele novorozeně zabalila do kusu látky, o jeho pohlaví se nezajímala a vyhodila ho do kontejneru. Po porodu se vrátila domů a šla si lehnout. Později vyšla placenta, kterou zabalila do ručníku a odložila na zem. Následně usnula a vzbudila ji až ráno policie.

Své jednání nedokázala vysvětlit

Žena své jednání nedokázala srozumitelně vysvětlit. Znalci z oborů psychologie a psychiatrie ve středu uvedli, že žena má plně zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti. Má simplexní osobnost, je nevyzrálá, nespolehlivá, s podprůměrnými rozumovými schopnostmi, ale není mentálně retardovaná.

Podle expertů je žena lehkovážná, nezvládá nároky dospělého života, ale nevykazuje patologické rysy. Navíc je uzavřená, má parazitující přístup k životu, nízké ambice, a je-li pod tlakem, reaguje agresivně.

Podle znalců je velmi spokojená ve vazební věznici, kde má klid a nic se po ní nechce. Když jí partner pohrozil, že ji v případě dalšího těhotenství vyhodí a rozejde se s ní, vyhodnotila to jako fatální hrozbu. Jednala proto naprosto účelově, opustila byt a sešla do sklepa, kde dítě porodila.

Tagy: