Sprchování ve dvou a nepoužívat sušičku. Ekonomové lidem radí, jak ušetřit na energiích

Žena čeká, než se muž dosprchuje

Divoká karta (923)

Češi v dobách energetické krize často přemýšlí o tom, kde by se dalo ušetřit. S radami, jak snížit výdaje, přišli ekonom Petr Bartoň či odborník na finanční plánování Oldřich Beránek v pořadu Divoká karta na CNN Prima NEWS. Podle Bartoně mohou lidé výrazně šetřit například na omezení koupání či sprchování.

Vysoké ceny energií trápí prakticky celou Evropu. Politici jsou tak často konfrontováni s tím, aby veřejnosti poradili, kde ušetřit. Například švýcarská ministryně pro životní prostředí Simonetta Sommarugaová mimo jiné uvedla, že domácnosti by se mohly sprchovat společně, čímž by ušetřily na vodě.

Ekonom Petr Bartoň to označil za praktickou věc. „Pokud nemáte problém se sprchovat ve dvou, není to špatně. Že se myjeme po jednom, je relativně moderní věc. Generace mých rodičů zažila dobu, kdy zvlášť na venkově, když bylo víc dětí, tak se postupně v jedné napuštěné vaně ohřívané na kamnech umyla celá rodina,“ zmínil ekonom.

Svůj výrok však nemyslel tak, že by se lidé nutně měli vracet k nehygienickým zvykům minulosti. „Jestli ale řešíme jednu zimu, pravděpodobně, a je na tom někdo s penězi opravdu špatně, tak je lepší uhnout s tímto nápadem než o to více mrznout, a způsobovat si tak další zdravotní problémy,“ doplnil.

K nápadu švýcarské ministryně se vyjádřil i odborník na finanční plánování Oldřich Beránek: „Když bych to vzal selským rozumem, tak krátká sprcha asi bude lepší než napustit půlku vany. Dobrá hospodárnost každého člověka navede k tomu, co je správné.“ Bartoň rovněž poradil, že ušetřit lidé mohou také na omezení některých domácích spotřebičů.

„Asi nejzbytnější ze spotřebičů bude sušička prádla. Mnoho lidí ji tedy ani nemá, dříve se sušilo čistě na vzduchu. Pokud jí někdo ale má a nechá ji na zimu odstavenou, tak na tom může skutečně zásadně ušetřit, aniž by to znamenalo nějaký uživatelský diskomfort. Nemá cenu přestat prát, ale přestat sušit je určitě významná úspora,“ prohlásil.

Poté se Bartoň ještě vrátil k otázce sprchování či koupání. „U sprchy strašně záleží na délce. Lidé jsou schopni se sprchovat tak dlouho, že skutečně překonají vanu. Sprchou lze však ovlivnit, kolik ušetříte vody, a tím pádem i energie,“ dodal ekonom.

Tagy: