Po útoku jsem bez oka, prozradila pobodaná žena z Chaber. 14letý chlapec stíhání unikne

Dvojnásobný pokus o vraždu v pražských Dolních Chabrech zřejmě zůstane bez trestu. Policie vyšetřování odložila, protože útočníkem byl teprve 14letý chlapec. V tomto věku totiž není trestně odpovědný. Napadená žena a její rodina nechtějí vývoji vyšetřování uvěřit. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS matka popsala, s čím se nyní musí rodina vyrovnat.

Agresivně se nikdy dřív nechoval. Přesto 14letý chlapec, který u rodiny podle informací CNN Prima NEWS opakovaně přespával, na její členy zaútočil. Incident se stal v noci na 28. dubna v Ploskovické ulici v Praze 8. Cílem měl být stejně starý hoch a jeho mladší sestra. Před tu se ale vrhla její matka. Tu útočník zasáhl nožem do oka, další rány jí měl zasadit do krku a ruky.

Čtrnáctiletý útočník napadl také jejího syna. „Zjistilo se, že má poškozené nervy. Oba dva máme trvalé následky. Jemu zlobí jeho dominantní pravá ruka, v září jde na další operaci. Já jsem bez oka a také mám problémy v rukou,“ popsala žena situaci po půl roce.

Po útoku sebrala poslední zbytky sil a schovala děti do auta. Pro mobilní telefon se ale musela vrátit do domu. Teprve pak se jí podařilo přivolat pomoc. Jak k útoku přesně došlo a čím argumentuje policie, se můžete dočíst zde.

Záchranáři tehdy uvedli, že na místě ošetřili dva lidi ve velmi vážném stavu. Policisté poté poblíž vypátrali čtrnáctiletého hocha. Možné spojitosti nekomentovali. Z vyjádření záchranářů vyplynulo, že i on byl vážně zraněný.

Útočníkovi hrozí maximálně ústav nebo dozor probačního úředníka

Státní zastupitelství teď může rozhodnout, že případ skončí u soudu pro mladistvé. Ten ale chlapce nemůže potrestat odnětím svobody. Trestem může být například nařízená ochranná léčba nebo dohled probačního úředníka. „Bude normálně mezi námi, pustí ho do školy a tak. Copak musíme počkat, až zabije někoho jiného, až mu bude patnáct?“ reagovala napadená matka na odložení případu.

V Česku se několikrát v posledních letech debatovalo o možném snížení hranice trestní zodpovědnosti. Zákonodárci se ale nikdy neshodli v dostatečně velkém počtu. Pro snížení byl například premiér Andrej Babiš (ANO). „V Německu, Rakousku a na Slovensku mají hranici trestní odpovědnosti shodně 14 let. Měli bychom ji mít stejnou,“ řekl v anketě MF DNES.

„Jsem pro snížení této hranice, ovšem nikoli plošně, nýbrž pouze u nejzávažnějších úmyslných trestných činů páchaných například za použití násilí,“ reagovala třeba Jana Černochová z ODS.

Řada politiků i odborníků ale upozorňuje na to, že snížení hranice trestní odpovědnosti problém nevyřeší, naopak ho může prohloubit. „Zavřít dítě do kriminálu problém nevyřeší. Naopak se v něm naučí ještě víc lumpáren,“ míní kolega Černochové z ODS Petr Bendl.

Tagy: