Festival vína v Pardubicích: Víno je o lásce a péči, ale také o radosti a pohodě

Pardubický festival vína

Festival vína Pardubice

Ve víně je pravda. Tohle rčení známe všichni. Ale znáte Festival vína v Pardubicích? Jeho pětadvacátý ročník se uskutečnil na zdejším zámku. Návštěvníkům kromě gastronomických zážitků potěšil jazýčky i výběr z českých i světových vín. Zkrátka přitom nepřišli ani pivaři.

Když se řekne víno, mnoha lidem se vybaví moravská vyhlášená vinařství. Ochutnat ale stojí za to i vína  z východočeského regionu. „Před 25 lety přišla myšlenka, že uděláme z Pardubic vinařskou oblast, aby sem chodili lidé a rádi pili víno, abychom je to naučili. Začali jsme v tom působit a vznikl Festival vína,“ vzpomíná na úplné začátky každoroční akce organizátor Jiří Lejhanec v pořadu Prima Česko.

I samotné pořadatele ale vždy zas a znovu příjemně překvapí, jak se na Pardubicku vinařům daří: „Já jsem si nechal nalít víno s původem kousek od Pardubic, Vinařství Bítovany, bílé suché se specifickým názvem Savignon. A musím říci, že jsem velmi překvapený, že po 25 letech festivalu tady máme i vinařství kousek u Pardubic,“ pochvaluje si další organizátor Karel Pobuda. A vinař ze zmíněné oblasti Michal Maryška ho doplňuje: „Výroba vína je složitá. Dá se udělat rychleji, dá se udělat zdlouhavějším procesem, my jsme zvolili tu cestu, že vínu dáváme opravdu čas. Takže třeba ročník 21 máme stále ve sklepě a nemáme nalahvován. Nespěcháme na ta vína a ona nám to pak oplácejí v láhvi.“

A že víno je především o lásce a péči, potvrzuje i další vinařka, Lucie Šimonová z vinařství Nectar Lucis: „Vinařství jsem studovala jako koníček a po tom, co jsem dostudovala, tak jsem se rozhodla vysadit vinohrady tady u nás ve východních Čechách. Vinice byla vysazena v obci Rájec v roce 2017.“

A jak se má víno správně pít a v jakou chvíli bychom měli k tomuto lahodnému moku přisednout? S tím poradí Karel Pobuda: „Měli bychom, když si necháme nalít víno, ho zkontrolovat očima, přivonět, zdegustovat a pak si řekneme: ,Ano je to typ vína, který chci pít.‘“

A důležité je také rozpoložení, v jakém se nacházíme my sami, dodává Marek Kobát z vinařství Skoupil: „Člověk musí být příjemně naladěný a buď s kamarády, nebo se ženou a pak se to víno dobře pije.“

Vína, která vinařství nabízela degustujícím návštěvníkům, byla rozdílná a každé unikátní svojí chutí, vůní i barvou.

A zkrátka nepřišli ani pivaři. Na pardubickém zámku totiž narazili i speciální pivo, uvařené výhradně pro 25. ročník pardubického Festivalu vína. Představil ho Karel Kouřílek, majitel restaurace U Toulavé pípy: „Soudek s výtečným pivem byl naražen, co je to za pivo? Je to letní Summer Ale, jsou tam tři slady, tři chmely, úmyslně jsme tam dali chmel Mozei a přizpůsobili jsme ho tomu, aby ladilo k vinným chutím tohoto festivalu. Má krásnou barvu.“

Tak na zdraví!

Tagy: