Hotovo, Jankto přešel na druhý břeh Vltavy. Nedávno tvrdil, že by za Spartu nikdy nehrál

Intenzivní spekulace nyní byly potvrzeny. Fotbalový reprezentant – a odchovanec pražské Slavie – Jakub Jankto míří na roční hostování s opcí ze španělského Getafe do Sparty. Záložník se ocitá na Letné, ačkoliv se nedávno nechal slyšet, že by rudý dres nikdy neoblékl.

Rok hostování, poté možný přestup. Jakub Jankto si odškrtne premiéru v české lize, protože ze Slavie odešel do Itálie už v 18 letech, aniž by nastoupil za „áčko“ sešívaných.

Přes Udinese a Sampdorii Janov se dostal před minulou sezonou do španělské La Ligy. V Getafe se ale i vinou zranění neprosadil a nastoupil jen ke 14 ligovým duelům. Proto teď přišel čas na změnu a pokukoval po možném novém působišti.

„Kdyby ti přišla nabídka ze Sparty, šel bys tam, nebo máš rozum?“ přečetl mu před několika týdny na internetovém streamu otázku od fanouška esportový hráč Tomáš Rys, který si říká The Hateris. „V tomto jsem věrný. Jednou jsem hrál za Slavii, jsem slávista,“ odpověděl 26letý Jankto a kroutil u toho hlavou.

Nakonec slávistická duše nebyla tak silná a 26letý Jankto si se Spartou přece jen plácl. Letenští tímto získávají zkušeného reprezentanta, který už národní dres oblékl ve 45 zápasech, v nichž dal čtyři branky. Nechyběl ani u čtvrtfinálové účasti na loňském Euru.

„Rozhodl jsem se pro Spartu, protože se mi poslední dobou strašně líbí. Poslední dva roky jsem sledoval nejen zápasy, ale i jak se klub chová a jací lidé v něm figurují. Skvělý dojem na mě udělali sportovní ředitel Tomáš Rosický i trenér Brian Priske, znám tady i spoustu hráčů. Po jednom dni jsem věděl, že Sparta je ten správný klub,“ vykládal nový sparťan.

Rosický Janktův příchod okomentoval takto: „Přivádíme hráče se zkušenostmi z těžkých zápasů, které odehrál jak v reprezentaci, tak v zahraničních soutěžích. Je ve velmi dobrém fotbalovém věku, trenér s ním může počítat na všechny pozice v ofenzivě. Jakub přichází proto, abychom ještě zkvalitnili kádr a umožnili trenérovi větší variabilitu při skládání sestavy.“

Mimochodem – Sparta během jediného léta přivedla už třetího exslávistu. Po obránci Jaroslavovi Zeleném dorazil i Jan Kuchta, který „sešívané“ opustil teprve v zimě a vydal se do Ruska. Kvůli válečné situaci na Ukrajině však využil úpravy v pravidlech FIFA a přerušil působení v Lokomotivu Moskva.

Tagy: