Exministr Pilip odhaduje, že vláda zvýší daně. O tom pochybuji, kontruje ekonom Pikora

Exministr financí Ivan Pilip

Ekonom varoval před zvyšováním daní

Česká republika zažívá rekordní zdražování. Cena plynu vzrostla o 70 procent. Předpokládá se i další zvyšování cen u zemědělských výrobků. Podle ekonoma Vladimíra Pikory navíc růst cen nekončí a inflace dosáhne dvaceti procent. Bývalý ministr financí Ivan Pilip proto míní, že může dojít ke zvyšování daní. S tím ale Pikora nesouhlasí. O tématu debatovali v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Zdražování bude podle Vladimíra Pikory výrazné, dramatické a rychlejší, než se čekalo. „Jsme na 16 procentech, půjdeme ke dvaceti, vypadá to, že inflace bude rekordní,“ předvídá. Bývalý ministr financí Ivan Pilip ale takový růst neodhaduje. „Nemyslím si, že by inflace dosáhla k 20 %. Je ale pravda, že je daleko vyšší, než se na začátku roku čekalo,“ řekl a zopakoval, že je to zejména kvůli mezinárodním událostem.

Podle někdejšího viceguvernéra Evropské investiční banky by měla vláda dát zejména jasně najevo, že situaci řeší. „Byl bych velmi opatrný s plošnými opatřeními typu snížení DPH pro všechny nebo rozdání příspěvků. Vláda by se měla zaměřit na nejvíc postižené skupiny obyvatel,“ radí Pilip.

Pikora má za to, že by vláda mohla dělat víc, ale brání se kvůli rozpočtu. „Bylo by to za cenu veřejných financí a do toho se nyní nikomu nechce,“ vysvětlil ekonom.

Je třeba menší stát

Kabinet Petra Fialy (ODS) se snaží držet schodek státního rozpočtu i v době války, energetické krize a končící pandemie na uzdě. Jednou z cest, kterou avizoval, bude redukce počtu úředníků. „Do budoucna je třeba Českou republiku více digitalizovat, aby tu bylo méně úředníků. V tu chvíli by stát byl menší,“ souhlasí Pikora.

Podle Pilipa se ale šetření na platech úředníků přeceňuje. „Vypadá to, že státních zaměstnanců je hodně, ale nezapomeňme, že velká část z nich jsou hasiči, učitelé, policisté a vojáci. Tam je snižování platů obtížně zvládnutelné,“ upozornil.

Energetickou krizi bude vláda řešit aktivněji na podzim, míní také Pikora. „Myslím, že to připravují. Vidíme speciální energetický tarif, chystají dávku pro rodiny. Přijde to na podzim, kdy bude situace alarmující,“ obává se expert. Zda by to mělo být kvůli začínající topné sezoně nebo komunálním volbám, neupřesnil.

Podle Pilipa ale kabinet současné výdaje neustojí a bude muset získat do rozpočtu další peníze. Mohl by tak zvýšit daně. „Vláda o tom nechce mluvit. Myslím, že pro střednědobý výhled financí je to řešení, ke kterému dříve nebo později bude muset dojít,“ míní někdejší politik ODS a Unie svobody. „Pochybuji o tom, pro pravicovou vládu je to sebevražedné,“ odmítá to Pikora.

Tagy: