Kvůli ruské agresi je ohrožena bezpečnost, řekl Fiala. Mluvil o kritickém momentu

Petr Fiala

Nejdůležitější momenty prvního dne summitu v Praze

Praha se na čtvrtek a pátek stala pravděpodobně nejstřeženějším městem Evropy. Na Pražském hradě totiž na dvoudenní summit přijely politické elity ze zemí Evropské unie, ale také dalších pozvaných států. Kromě premiérů a prezidentů států Evropské unie se účastní například lídři Británie, Turecka či Ukrajiny.

Premiérové setkání evropských lídrů v rámci Evropského politického společenství (EPC) v Praze se uskutečnilo v kritický okamžik pro kontinent. Kvůli ruské agresi na Ukrajině je totiž ohrožena stabilita a bezpečnost Evropy. Na tiskové konferenci po summitu to prohlásil český premiér Petr Fiala (ODS). Ministerský předseda hostitelské země zopakoval, že nová platforma nemá nahrazovat stávající formy evropské spolupráce. Je ale podle něj potřeba mít prostor pro neformální výměny názorů v rámci Evropy.

Fiala je jako premiér hostitelské země důležitou postavou summitu. Vystoupil na něm také prezident Miloš Zeman s projevem. Česká hlava státu se navíc během konání akce sešla s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučićem. Fiala ve čtvrtek před zahájením summitu pro změnu jednal s Trussovou.

Na akci dorazili jak představitelé států Evropské unie, tak i zástupci některých neunijních zemí. Nechybí francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz, ale také představitelé zemí, které nejsou členy EU, kupříkladu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a britská ministerská předsedkyně Liz Trussová.

Kromě nich se přijel třeba polský premiér Mateusz Morawiecki, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenoá či šéf Evropské rady Charles Michel. V zásadě dorazili všichni nejvyšší představitelé evropských mocností s výjimkou dánské premiérky Mette Fredericksonové, která nepřijela kvůli vnitropolitické krizi a blížícím se volbám.

Politici probrali Ukrajinu i energetickou krizi

Politici měli pod českým dohledem ve čtvrtek probrat témata jako mír a bezpečnost, ale také energetickou, klimatickou či hospodářskou krizi. Následující den se má konat neformální setkání Evropské rady, tedy čelních představitelů států EU. Kromě energetiky a hospodářské situace by politici měli probrat i válku na Ukrajině. Hovoří se mimo jiné o tom, že by státníci mohli domluvit i nové sankce proti Rusku.

Podle Fialy není cílem summitu dospět k „psaným závěrům“. „Cílem je diskutovat a vytvořit rámcovou shodu evropských zemí v projednávaných oblastech. Je jasné, že evropské státy mohou prosperovat, jen když bude v Evropě bezpečno a mír,“ zdůraznil.

S čím můžou lidé v metropoli během čtvrtka a pátku počítat, jsou těžkosti v dopravě. „Bude velmi omezený pohyb po městě tam, kde se bude konat summit,“ sdělil CNN Prima NEWS exministr zahraničí Cyril Svoboda.

Po dobu konání summitu se veřejnosti uzavře Pražský hrad. „Celý areál bude 4. až 8. října ze státně-reprezentačních důvodů veřejnosti uzavřen,“ stojí v upozornění na webových stránkách Hradu.

Tagy: