Královna podzimu na stovky způsobů: Dýňový svět v Nové Vsi láká tisíce návštěvníků

Seznamte se s královnou podzimu – dýní. Pokud máte rádi období, kdy to v přírodě přímo hraje barvami – na statku v Nové Vsi u Leštiny si přijdete na své. Na jediný měsíc v roce se tu pro návštěvníky otevírá barevný dýňový svět. Představte si stovky odrůd různých tvarů i velikostí, žíhané, růžové, šišaté, kulaté – prostě tady je dýně za hvězdu nejen na talíři.

Když se řekne dýně, nejspíš si většina z nás vybaví vyřezanou dekoraci se strašidelným obličejem před domem. Královna podzimu ale klame vzhledem. Může vypadat jako hruška nebo citron, zkrátka u dýně počítejte se vším...

Spousta druhů i způsobů využití

„Kalabasy se pěstují hlavně proto, že se z nich mohou vyrábět hudební nástroje. Vyrábí se z nich lampy, různé dekorativní předměty. Moc krásná tykev je lagenaria kobra nebo taky labutě jim říkáme. Vidíte, i tak vypadá. Nebo třeba lagenarie apple, moje oblíbená,“ představuje jednotlivé druhy dýní Jaroslava Pipková, jejich pěstitelka z Nové Vsi u Leštiny v pořadu Prima Česko.

Manželé Josef a Jaroslava se semínky dýní rádi experimentují. Odrůdy jsou z celého světa – z Afriky, Ameriky i Japonska. Letos ale bylo málem všechno v ohrožení kvůli suchu a chladnému začátku podzimu. „Nechceme ty dýně řezat nezralé, takže i na tu dekoraci, i na ten prodej se snažíme, aby byly dýně dozrálé. Takže postupně ty, co dozrají, sklízíme a snažíme se je sem dávat,“ vysvětluje Josef Pipek, pěstitel a spoluzakladatel Dýňového světa.

Koho v záplavě dýní nevylekají pavouci na půdě, toho vyděsí strašidla v komnatě hrůzy – jak jinak, vydlabaná z dýní. Už se vám stalo například, že jste zabloudili v dýních. I to je tady možné. Ve zdejším dýňovém labyrintu.

Nejlepší je v kuchyni

A jak mnozí vědí, dýně jsou skvělé i v kuchyni. Na sladký i slaný způsob. „Já dělám samozřejmě spousty litrů dýňové polévky, samozřejmě na tu akci pro naše návštěvníky. Děti už mě letos třikrát upozornily: ,Mami, kdy už uděláš konečně tu na sladko?‘ A to je taková žaludová dýně s medem, skořicí, cukrem, máslem a to je velice chutné a vyjídá se to z té dýně jako z mističky,“ prozrazuje jeden z oblíbených receptů Jaroslava Pipková.

Můžete mít zahradu sebevětší, ale takovou pyramidu z dýní, jakou mají právě v Nové Vsi, si asi doma těžko postavíte. Kvůli fotce sem jezdí lidé z celé republiky. A návštěvníků jsou každý rok tisíce. Majitelé museli dříve zavést i rezervační systém. Kde jinde totiž na jednom místě najdete tolik roztodivných druhů jedné plodiny. Tak schválně – už máte svoji favoritku?

Tagy: