Bžoch: Vláda je pokrytecká. Kritizuje Maďarsko, ale s Morawieckym chodí za ručičku

Poslanec hnutí ANO a místopředseda Výboru pro evropské záležitosti Jaroslav Bžoch

PARTIE Terezie Tománkové 12.6.2022

Česká republika se chová v zahraniční politice pokrytecky. Myslí si to stínový ministr zahraničí z hnutí ANO Jaroslav Bžoch. V nedělní Partii na CNN Prima NEWS Terezie Tománkové vyčetl vládě, že na jednu stranu kritizuje Maďarsko, ale na druhou se přátelí s polským premiérem Mateuszem Morawieckym, který rovněž na evropské půdě čelí kritice. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zdůraznil, že je mezi zeměmi značný rozdíl.

Bžoch reagoval na nedávný výrok prezidenta Miloše Zemana, podle kterého Maďarsko nepodléhá zahraničním vlivům, čímž myslel především Evropskou unii. S tím však Bžoch nesouhlasí, Evropská unie podle něj není cizí, neboť do ní patříme také.

„Nejsem kritický k Maďarsku jako špičky naší vlády či Sněmovny. Ale že Maďarsko nepodléhá cizím vlivům, s tím nesouhlasím. Vlivy z EU nejsou pro mě cizí. S Maďarskem jednat musíme. Vláda je ale pokrytecká, kritizuje Orbána a kamarádí se s Morawieckym, který má problémy s Evropskou komisí také. Kritizujeme Orbána a chodíme za ručičku s Mateuszem Morawieckym,“ sdělil Bžoch.

Lipavský vnímá Maďarsko z různých úhlů. „Já bych to takto neformuloval. Přál bych si, aby maďarská politika byla více proevropská. Vnímám tam určité nuance. Na druhou stranu platí, že s Maďarskem, jak v NATO tak v EU, jsme schopni dojít k jednotnému postoji, ale ta cesta je občas delší,“ řekl ministr.

Zároveň se vyjádřil k Bžochově výroku o českých vztazích s Polskem. „Je potřeba být férový, že Polsko se velmi posunulo ve svých problémech s Evropskou komisí v otázkách svého právního státu. Mezi Polskem a Maďarskem je dnes diametrální rozdíl,“ doplnil.

Tagy: