Macron si volal s Putinem. Dohodli se na spolupráci ohledně Záporožské elektrárny

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci v posledních dnech šokovali bleskovým postupem v Charkovské oblasti. Na některých místech již podle všeho dorazili až k ruské hranici. Francouzský prezident Emmanuel Macron znovu telefonoval s Vladimirem Putinem.

Ukrajinské síly za posledních pět dnů dobyly zpět území asi o 3 000 kilometrech čtverečních. Informoval o tom americký Institut pro studium války (ISW).

„Krok za krokem naši vojáci osvobozují ukrajinskou zemi. Vojáci 113. brigády osvobodili Vasylenkove a Artemivku v Charkovské oblasti,“ uvedl Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský prezident zároveň vyzval, aby občané a média nezveřejňovali výsledky akcí ukrajinské armády až do oficiálních oznámení. Požádal, aby lidé svým spěchem nekomplikovali ukrajinské armádě úkoly.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo stahování ruských vojsk od Balakliji a Izjumu. Okupanti se u těchto měst prý přeskupují a přesouvají směrem k Doněcku, což potvrdil i mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Proruský loutkový šéf správy Charkovské oblasti rovněž vyzval všechny obyvatele regionu, aby se v zájmu zachování života evakuovali.

Ukrajinský generální štáb hlásí značné ztráty v řadách ruské armády. Podle Kyjeva Ukrajinci za pouhý den zneškodnili či zabavili přes 50 ruských obrněnců včetně 18 tanků.

Emmanuel Macron se s Vladimirem Putinem dohodl, že budou společně s MAAE spolupracovat na řešení krize kolem Záporožské jaderné elektrárny, tvrdí Kreml. Zařízení stále okupuje ruská armáda. Okolí objektu v posledních týdnech čelí ostřelování, z něhož se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Macron prý Putina vyzval, aby Rusko okamžitě zastavilo své vojenské operace na Ukrajině. Mnoho západních představitelů francouzského prezidenta ostře kritizuje za to, že s šéfem Kremlu vůbec jedná.

Tagy: