Na Sněžce řádí orkán. Silný vítr bude bičovat Česko i v dalších dnech

Strom

Počasí 23.2.2022 7:10

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) opět varuje před silným větrem. Ten na některých místech dosáhne rychlosti kolem 70 km/h. Na Sněžce dokonce řádil orkán. Počasí bude tento týden jako na houpačce. Do pátku máme podle meteorologů počítat s oblačností a přeháňkami, od soboty pak s jasnou oblohou.

Na Sněžce ráno podle meteorologů dosáhl vítr v nárazu rychlosti 137 km/h, tedy síly orkánu. Hranice orkánu je 118 km/h. Horní úsek lanovky na Sněžku se zastavil, může být totiž v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Dolní úsek kabinové lanové dráhy z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu byl v provozu, informovali na webu vlekaři. „Předpokládáme, že horní úsek lanovky kvůli silnému větru nepojede celý den,“ potvrdil náčelník lanovky Jiří Špetla.

Týdenní předpověď

Ve středu bude proměnlivá oblačnost. Místy se objeví přeháňky, zejména na severovýchodě a v polohách nad 600 metrů nad mořem většinou očekávejme sněhové. Během odpoledne začnou srážky ustávat, oblačnost ubývat a večer se vyjasní. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 6 až 10 °C, na horách v tisíci metrech nad mořem kolem 1 °C. Povane čerstvý severozápadní vítr o síle 5 až 10 m/s a místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). Na východě zpočátku bude mírný jihozápadní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s. Večer začne slábnout.

V noci ze středy na čtvrtek očekávejme jasné až polojasné počasí. K ránu se místy vyskytnou mlhy, i mrznoucí, nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty klesnou na 0 až -4 °C. Povane slabý, na Českomoravské vrchovině a na východě území mírný jižní až jihovýchodní vítr o rychlosti 2 až 6 m/s, od vyšších poloh s nárazy kolem 15 m/s (55 km/h) a na horách na severu a východě postupně o síle kolem 20 m/s (70 km/h).

Ve čtvrtek počítejme s jasným až polojasným počasím. Ráno se místy objeví mlhy, i mrznoucí, nebo nízká oblačnost. Odpoledne začne od západu přibývat oblačnost. Večer se na západě a severozápadě místy vyskytne déšť a nad 800 metrů nad mořem srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 9 až 13 °C. Bude vát slabý, postupně mírný jihozápadní vítr o rychlosti 3 až 7 m/s. Na východě Moravy a ve Slezsku bude jihozápadní až jižní vítr o síle 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s a na horách na severu a východě o rychlosti kolem 20 m/s (70 km/h).

Páteční počasí bude oblačné až zatažené. Od západu se místy postupně objeví přeháňky. Nad 800 metrů nad mořem a postupně nad 400 metrů nad mořem se vyskytnou srážky smíšené nebo sněhové. Přechodně očekávejme i polojasno. Nejnižší noční teploty klesnou na 3 až -1 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 3 až 7 °C, na jihovýchodě Moravy až 9 °C.

V neděli se vyjasní

V sobotu očekávejme oblačno, přechodně až polojasno. Místy se vyskytnou sněhové přeháňky. K večeru začne oblačnost ubývat a srážky ustávat. Nejnižší noční teploty dosáhnou 0 až -4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 2 až 6 °C.

V neděli počítejme s polojasným až skoro jasným počasím. Při přechodně zvětšené oblačnosti, zejména na horách, se objeví slabé sněžení. Nejnižší noční teploty klesnou na -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 2 až 6 °C.

Od pondělí do středy bude polojasno až skoro jasno. Později začne přibývat oblačnost a v závěru období se ojediněle vyskytnou srážky, od vyšších poloh sněhové. Nejnižší noční teploty dosáhnou -1 až -6 °C, v závěru období při oblačnosti kolem 0 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 3 až 8 °C.

Tagy: