Ústecký most chátrá, už tam nebude smět MHD. Čekáme, kdy spadne, stěžují si lidé

Most v Ústí nad Labem je v havarijním stavu.

Most v Ústí nad Labem je v havarijním stavu

Ve velmi špatném stavu je už několik let most v Ústí nad Labem. Situace je tak vážná, že tudy od konce října nebude moci jezdit městská hromadná doprava. Most měl být přitom dávno opravený, jenže rekonstrukce se stále oddaluje. Začít by měla nejdříve příští rok.

Benešův most spojuje už skoro 90 let ústeckou část Střekov s centrem Ústí nad Labem. To nejlepší už má ale dávno za sebou. Před lety se z něj začal drolit beton, konstrukce reziví a statici proto doporučili jeho opravu. Ta měla začít původně už v roce 2020, z toho ale sešlo. Další termín měl být v roce 2022, ani to se ale nepovede.

„Bohužel to musím obrátit na naše předchůdce, tedy na předchozí vedení kraje a končící vedení města Ústí nad Labem, kteří se nebyli schopni domluvit na některých detailech ohledně rekonstrukce mostu,“ uvedl krajský radní Tomáš Rieger.

Kdyby se dodržely termíny, mohla už rekonstrukce mostu pomalu finišovat. Místo toho jedno z nejvytíženějších dopravních míst v Ústeckém kraji dál chátrá. Denně po něm přitom projedou a projdou tisícovky lidí. Někteří z nich už mají strach. „Jezdím přes ten most každý den a vždycky si říkám: ‚No snad to s náma nespadne,‘“ popsal jeden z obyvatel Ústí nad Labem pro CNN Prima NEWS. „Může se to propadnout,“ dodal další.

Právě pro chodce se přitom nedávno jedna část mostu z bezpečnostních důvodů musela na pár týdnů zavřít. „Z poslední kontroly mostu vzešlo, že jeden chodník pro chodce už je v tak špatném stavu, že je potřeba ho opravit. K tomu se přistoupilo, oprava proběhla. Teď už je chodník přístupný,“ sdělila mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Teď ale přišla další stopka, tentokrát pro autobusy a trolejbusy. Po mostě se od konce října až do jeho znovuotevření po rekonstrukci už neprojedou. Hrozilo totiž, že by to nemusel vydržet. Už teď je totiž jen kousek od zavření. „Zatím je ve stupni 6, pokud by poskočil do stupně 7, musí se zavřít. To se zatím neděje,“ řekl Rieger.

S opravou by se mělo podle plánů začít v roce 2023, hotovo by mělo být do konce roku 2025. Všichni teď doufají, že to s ústeckým mostem neskončí jako s Trojskou lávkou v Praze, která byla také v havarijním stavu a nakonec se zřítila.

Tagy: