Střelba na hranicích. Převaděč agresivně projel kontrolou, v autě vezl 15 migrantů

Až varovné výstřely policistů z pražské SPJ zastavily ve čtvrtek nad ránem převaděče, který převážel 15 migrantů.

Jak probíhají kontroly na hranicích se Slovenskem?

Policie zadržela od půlnoci, kdy začaly na hranicích se Slovenskem dočasné kontroly, přes 120 migrantů a sedm převaděčů. Radiožurnálu to řekl ředitel cizinecké policie Milan Majer. Jeden z převaděčů před strážci zákona nebezpečně ujížděl, zastavily ho až výstřely. Situaci pro vás na místě sleduje i štáb CNN Prima NEWS. Česko zahájilo kontroly na česko-slovenské hranici kvůli vysokému počtu uprchlíků, kteří přes tuzemsko přecházejí do Německa a Rakouska. Policie bude kontrolovat 27 bývalých hraničních přechodů i zelenou státní hranici minimálně deset dnů.

„K tomuto času evidujeme přes 120 zadržených tranzitních nelegálních migrantů. Evidujeme také sedm převaděčů, kteří se snažili tyto migranty převézt, takže zatím se pořád ukazuje, že ten trend převozu migrantů tady je,“ řekl Majer Radiožurnálu.

V současné době podle Majera převažují mezi migranty Syřané, kteří se dlouhodobě zdržovali v Turecku a nyní míří nejčastěji do Německa. Občané Sýrie jsou z důvodu situace v jejich zemi takzvaně nevyhostitelní.

„Je jim vydáván příkaz k opuštění České republiky s dobou 30 dnů a jsou poučováni o tom, že pakliže chtějí zůstat na území České republiky, tak mají možnost přes vízum za účelem strpění,“ řekl ředitel cizinecké policie. Doplnil, že s převaděči probíhá trestní řízení a hrozí jim sazba odnětí svobody až do pěti let.

I proto se mnozí snaží před policisty uprchnout. „Až varovné výstřely policistů z pražské policejní jednotky zastavily ve čtvrtek nad ránem převaděče, který převážel 15 migrantů. Ještě před tím projel vysokou rychlostí kontrolním stanovištěm na hranicích. Po krátkém pronásledování ho policisté zadrželi v lese, kam se snažil z auta utéci,“ popsala Policie České republiky. Incident se stal poblíž hraničního přechodu Brumov-Bylnice.

Vláda o dočasném zavedení kontrol rozhodla v pondělí večer. Na česko-slovenské hranici jsou od půlnoci policejní hlídky na 17 silničních, sedmi železničních a třech říčních přechodech. Turisté se nemohou volně pohybovat po stezkách a cestách, které vedou po státní hranici nebo střídavě na území obou sousedních zemí. Hrozí za to pokuty, na místě až do pěti tisíc korun. Výjimku mají mít zemědělci, lesníci, myslivci či rybáři při výkonu své práce v příhraničí.

V první fázi podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly trvat deset dní, tedy do 8. října. Čas chce využít k jednání se slovenskou stranou, poté kabinet situaci vyhodnotí. Slovensko v úterý uvedlo, že rozhodnutí ČR respektuje. Ve středu ho ale slovenský premiér Eduard Heger kritizoval. Podle Rakušana není zavedení kontrol silový krok vůči Slovensku, cílem je dát převaděčským skupinám najevo, že pro ně existuje překážka. Ministr to ve čtvrtek řekl na půlnočním briefingu v Hodoníně na hranici se Slovenskem.

Tagy: