Na ruském večírku pili lidé dezinfekci proti covidu, všichni zemřeli

Muž pije dezinfekci

Lidé pili dezinfekci, devět jich zemřelo (Zdroj: Rossija 24)

V ruské vesnici Tomtor zemřelo po požití dezinfekce na večírku devět lidí. Tři skonali na místě, dalších pět osob zemřelo na jednotce intenzivní péče. Poslední člověk zemřel po dlouhém boji o život také. Po obětech zůstalo pět sirotků.

Předběžně bylo zjištěno, že dne 18. listopadu si oběti v jednom z místních obchodů zakoupily pětilitrový kanystr s látkou obsahující dezinfekci, konkrétně kožní antiseptikum na ruce, a celý jej vypily. V důsledku toho bylo otráveno devět lidí, všichni na následky zemřeli.

Osoby, které pily dezinfekci na ruce na domácím večírku v Rusku, zemřely, a to včetně rodičů pěti dětí, které jsou nyní osiřelé. Ve čtvrtek zemřela i 48letá žena, matka dětí, která bojovala o život, avšak po požití látky vnitřním zraněním podlehla. Její manžel byl mezi těmi, kteří zemřeli jako první.

Alexej Pivovarov, novinář a šéfredaktor televizní stanice Redakce, uvedl, že těchto devět osob by mělo být nominováno na Darwinovu cenu. „Uděluje se těm, kteří zemřeli nejbizarnějším způsobem,“ říká novinář. Jediný problém podle něj spočívá v tom, že se to v Rusku děje tak často, že tolik Darwinových cen ani není. „Rusové směle pijí vše, co se jen špetku zápachem přibližuje alkoholu,“ dodal Pivovarov.

Ruské úřady vydaly varování

Zatčen a obviněn z dodávky dezinfekčního prostředku byl podnikatel Alexander Kalinin ze Sverdlovské oblasti. Ten distribuoval prostředek do školek, škol i vězení. V současné době je vyšetřován a v případě odsouzení mu hrozí šest let vězení. Zatím bylo zadrženo téměř 4 800 litrů smrtící směsi, ale policie věří, že jí bylo na různá místa dodáno podstatně více.

Antiseptikum bylo staženo z prodeje k expertize. Chemická analýza prokázala, že obsah methanolu v prostředku byl 69 %. Uvádí se, že vůči výrobci antiseptika je zahájena kontrola a odebírají se vzorky pro laboratorní výzkum. Ruské zdravotnické úřady vydaly varování, aby lidé dezinfekční prostředek již neužívali.

Methylalkohol může způsobit akutní otravu se smrtelnými následky při vdechování i požití. Dráždí sliznice horních cest dýchacích a oči. Mezi příznaky akutní otravy metanolem patří závratě, mánie a amnézie, dále silné bolesti břicha a vnitřní krvácení, rozmazané vidění a halucinace, selhání ledvin a srdeční problémy. Jakmile se látka dostane do těla, je zpracována na kyselinu, která vstupuje do krve a napadá tkáně. Při požití je smrtelná dávka methanolu pro člověka 30 gramů, ale těžká otrava s následky slepoty může být způsobena už 5–⁠10 gramy látky.

Tagy:
dezinfekce večírek úmrtí věznice Rusko koronavirus COVID-19 sirotci Tomtor methanol Sverdlovská oblast antiseptikum Darwinova cena Alexander Kalinin