Na vrchol Ještědu dorazily v první den nového roku stovky lidí

Ještěd

Stovky lidí přišly na vrchol Ještědu

Tisíce lidí po celé republice v pátek vyrazily na tradiční novoroční výšlapy na kopce a hory ve svém okolí. A to i přesto, že organizátoři naprostou většinu akcí oficiálně zrušili kvůli možným rizikům šíření koronaviru.

Například v Liberci se na vrchol Ještědu vydalo hned několik stovek lidí. Trasa zdejšího pochodu vždy oficiálně začíná u konečné tramvaje a končí až na vrcholu ve výšce 1012 metrů na mořem. Znamená to překonat převýšení 550 metrů, délka trasy je od 2,5 do 3,5 kilometru. Ta nejkratší a zároveň fyzicky nejnamáhavější vede přímo pod lany kabinové lanovky po strmé sjezdovce.

Tradice novoročních výstupů na Ještěd sahá až do roku 1976. Desítky, možná stovky lidí zatím nevynechaly jediný ročník. Pro mnoho obyvatel Liberce i širokého okolí je to tradice, kterou nehodlají přerušit ani v současné situaci. Pořadatelé z Klubu českých turistů ale vysvětlují, že neměli jinou možnost, než akci oficiálně zrušit.

Nebylo by v našich možnostech udělat to bezpečné

„Po 45 letech konání této již tradiční události, která zahajuje vůbec celou turistickou sezónu v regionu, si nyní musíme zodpovědně uvědomit případné zdravotní riziko, a proto výstup s těžkostí v srdci rušíme,“ uvedl v polovině prosince Bořivoj Pohl, předseda oddílu turistiky KČT Lokomotiva Liberec. V pátek, na Nový rok, vzal sám do ruky hůlky a vyrazil na kopec po svých. „Je to po dlouhých letech poprvé, co jdu pěšky nahoru na Nový rok, vždycky totiž sedím buď dole u registrace, nebo jedu nahoru lanovkou s krabicemi plnými diplomů,“ říká na cestě označené modrou turistickou značkou. Právě fronty při registraci a výdeji diplomů byly podle něj nejrizikovější částí akce.

‚‚Nebylo by v našich možnostech udělat to tak, aby to bylo bezpečné a abychom vyhověli všem nařízením. Jsem ale rád, že lidé vyrazili i bez toho. Myslím, že když se budeme všichni chovat rozumně, zachováme si odstup, tak žádné nebezpečí nehrozí. Jsme přece venku, na zdravém vzduchu,‘‘ tvrdí Pohl. Podobné to bylo i na dalších desítkách míst po celé republice, kde si lidé zvykli vykračovat na Nový rok do kopce. Třeba k rozhledně Štěpánka v Kořenově na pomezí Jizerských hor a Krkonoš dorazilo minimálně pět stovek turistů.

Tagy: