Nečekaný nález válečné munice na Znojemsku. Pyrotechnici objevili 2200 ručních granátů

Pyrotechnici na Znojemsku

Nález munice na Znojemsku

V Únanově na Znojemsku se při výkopových pracích našlo značné množství munice ze druhé světové války, a to 92 pancéřových pěstí a zhruba 2 200 ručních granátů. Firma munici našla při budování elektrické přípojky na okraji obce, řekl v pátek starosta obce Jindřich Bulín. Granáty pyrotechnici v nedalekém poli odpálili.

„Ve středu byl oznámen ve 13:00 nález nějaké munice, na místo jsme hned vyrazili. Našli jsme celkem 92 pancéřových pěstí a a zhruba 2 200 ručních granátů. Z toho byly dvě třetiny maďarských a třetina německých granátů,“ sdělil mluvčí policie Petr Vala. Pancéřové pěsti pyrotechnici odvezou do skladu nalezené munice a zničí je v trhací jámě. Granáty pyrotechnici odpálili nedaleko v poli.

„Šlo o čtyři řízené odpaly na poli nedaleko místa nálezu. Granáty musely být odpáleny, protože jejich převoz by nebyl bezpečný,“ uvedl Vala. Doplnil, že pak budou na řadě takzvané dohledávací práce, výkop, v němž pracovníci firmy munici objevili, se poté zasype.

Mluvčí doplnil, že ve středu musely být kvůli nálezu evakuovány i dva přilehlé domy, týkalo se to desítky lidí. Domy musejí být prázdné i nyní, lidé jsou ale v práci.

Na místě je z preventivních důvodů i záchranná služba. „Máme tady inspektora provozu a záchranářskou posádku, jsme připraveni, pokud by byla naše pomoc potřeba, poskytnout péči,“ řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Tagy:
Jihomoravský kraj Policie České republiky Druhá světová válka okres Znojmo Únanov