Nejméně deset mrtvých po střelbě v buffalském supermarketu. Útočníka zadržela policie

Několik lidí bylo v sobotu odpoledne místního času postřeleno v supermarketu v americkém městě Buffalo.

Osmnáctiletý střelec bílé pleti v sobotu v supermarketu v americkém městě Buffalo ve státě New York zabil deset lidí a další tři zranil. Následně se vzdal policii. Oznámily to americké úřady. Podle FBI se střelba vyšetřuje jako zločin z nenávisti a rasově motivovaný násilný extremismus. Guvernérka státu New York Kathy Hochulová střelbu označila za teroristický čin.

Střelec, který svůj čin vysílal živě na internetu, zřejmě neměl spolupachatele. Ze 13 lidí zasažených střelbou bylo 11 tmavé pleti a dva bílé pleti, napsala s odvoláním na americké úřady agentura Reuters.

Střelec měl na sobě oblečení vojenského stylu, helmu a neprůstřelnou vestu. „Měl taktické vybavení,“ uvedl policejní komisař Joseph Gramaglia na tiskové konferenci. „Měl kameru, přes kterou živě vysílal, co dělá,“ dodal. Útočník podle něj nejprve zasáhl čtyři lidi před obchodem.

Uvnitř obchodu na útočníka několikrát vystřelil pracovník ostrahy, střely však zachytila neprůstřelná vesta. Útočník pak pracovníka ostrahy zabil. Byl jím nedávno penzionovaný policista, který podle zdroje citovaného agenturou AP pracoval v obchodě jako člen ochranky. Kromě pracovníka ostrahy nepřežilo střelbu devět zákazníků supermarketu. Tři zaměstnanci obchodu utrpěli zranění.

Podle výkonného šéfa okresu Marka Poloncarze buffalská policie reagovala na oznámení o „aktivní střelbě s účastí více lidí“ v obchodě Tops Markets na Jefferson Street. Podezřelý byl identifikován jako Payton Gendron z Conklinu ve státě New York. Muž byl v sobotu večer vyslýchán FBI.

Jeden z úředníků uvedl, že střelec vstoupil do supermarketu s puškou a začal střílet. Vyšetřovatelé prověřují, zda na internetu nezveřejnil nějaký manifest. Úředník upozornil, že vyšetřování je v počáteční fázi a že zatím nemají jasný motiv, ale zkoumají, zda střelba nebyla rasově motivovaná.

Schoval se do mrazáku

Policejní komisař rovněž uvedl, že policie se po vstupu do obchodu s útočníkem střetla ve vestibulu. „Podezřelý v tu chvíli přiložil zbraň ke svém krku,“ dodal. Policisté pak podle něj útočníka přiměli, aby zbraň odložil a vzdal se.

Braedyn Kephart a Shane Hill vjeli na parkoviště právě ve chvíli, kdy střelec vycházel. Popsali ho jako bělocha ve věku mezi dvaceti a třiceti lety, který měl na sobě plnou kamufláž, černou helmu a něco, co vypadalo jako puška. „Stál tam se zbraní u brady. Říkali jsme si: ‚Co se to sakra děje? Proč má ten kluk u obličeje zbraň?‘“ popsal jeden ze svědků.

Více než dvě hodiny po střelbě čekala před obchodem za policejní páskou mezi dalšími také Erica Pugh-Mathewsová. „Rádi bychom věděli, jak je na tom moje teta, sestra mé matky. Byla tam se svým snoubencem, rozdělili se a šli do různých uliček, kulka ho těsně minula. Podařilo se mu schovat do mrazáku, ale k tetě se nedostal a neví, kde je. Jen bychom rádi dostali zprávu, jestli je v pořádku,“ řekla.

Guvernérka státu New York Kathy Hochulová na Twitteru uvedla, že veškeré dění ohledně střelby ve svém rodném městě „bedlivě sleduje“. Místním úřadům nabídla pomoc.

Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová uvedla, že prezident Joe Biden dostává pravidelné informace o střelbě a jejích následcích. „Prezident byl dnes (v sobotu) odpoledne informován svým poradcem pro vnitřní bezpečnost o strašlivé střelbě v Buffalu ve státě New York. Během večera a zítřka bude nadále dostávat aktuální informace, jakmile se objeví,“ řekla a dodala, že prezident a první dáma se modlí za oběti a jejich blízké.

Supermarket se nachází v převážně černošské čtvrti, asi pět kilometrů severně od centra Buffala. Okolí je především obytnou zónou, v blízkosti supermarketu se nachází obchod Family Dollar a hasičská stanice. „Jsme šokováni a hluboce zarmouceni tímto nesmyslným násilným činem a naše myšlenky a modlitby jsou s oběťmi a jejich rodinami,“ uvedla společnost Tops Friendly Markets, která obchod provozuje, ve svém prohlášení.

Tagy: