Dvojnásobný nárůst počtu pacientů s covidem. Za neděli přibylo nejvíc případů od dubna

Testování

V neděli přibylo v Česku 787 případů nemoci COVID-19, což je nejvyšší nedělní nárůst od konce dubna. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o 451 více, takže nárůst počtu nakažených zrychlil na více než dvojnásobek.

Dále také roste množství hospitalizovaných s covidem. Oproti minulému týdnu se zvýšilo zhruba o třetinu na nedělních 463 lidí. Z nich 86 je ve vážnému stavu, což je o dvě pětiny více než předchozí neděli. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Šíření covidu tak v Česku vytrvale zrychluje. V pátek přibylo v zemi 1 789 potvrzených případů, což bylo nejvíce nově nakažených za jeden den od začátku května. Nedělních téměř osm stovek případů je zase nejvíce za neděli od 25. dubna, kdy bylo nakažených 826.

Stejně tak rostou i počty lidí, kteří skončili s covidem v nemocnicích. Ve čtvrtek 14. října bylo hospitalizováno 467 lidí, tedy nejvíce od 1. června, v neděli jich bylo 463. Množství pacientů ve vážném stavu se drží už sedm dní na osmi až devíti desítkách.

Podobně jako počty vážně nemocných se zvyšuje i množství úmrtí lidí s covidem. Za posledních sedm dní zemřelo podle údajů ministerstva 44 nemocných, zatímco v předešlém týdnu to bylo 26 lidí. Přitom ještě v první polovině září se počty úmrtí za týden pohybovaly pouze v řádu jednotek.

Roste podíl pozitivních testů

Zrychlování šíření nákazy potvrzují i podíly odhalených případů nákazy na počtech provedených testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří naprostou většinu prováděných testů, vzrostl podíl pozitivních z 0,6 procenta za předchozí neděli na 1,54 procenta, což je nejvíce od druhé poloviny letošního března.

U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, podíl pozitivních stoupl z 2,44 na 4,18 procenta. Podíl pozitivních u tzv. diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se zvýšil z 4,28 na 8,81 procenta.

Počet testů na koronavirus byl v neděli mírně vyšší než před týdnem. Předešlou neděli 10. října bylo provedeno zhruba 8 tisíc PCR testů a 22 tisíc antigenních, zatímco v neděli 17. října bylo PCR testů skoro 10 tisíc a antigenních opět asi 22 tisíc.

Rostou rovněž počty nově nakažených v přepočtu na množství obyvatel. Tzv. incidenční číslo, používané státem pro určování protiepidemických opatření, k pondělí stouplo z nedělních 86 případů na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní na 90 případů.

Za celou dobu epidemie bylo v Česku od začátku loňského března zaznamenáno přes 1,7 milionu případů covidu. Zemřelo celkem 30 554 nakažených.

Tagy:
pacient počet nakažených Česko koronavirus COVID-19 nárůst nakažených reprodukční číslo počet hospitalizovaných počet zemřelých Ministerstvo zdravotnictví České republiky