Poledním menu za stovku odzvonilo. Za oběd dáme brzy dvojnásobek, předpovídá ekonom

Lukáš Kovanda

Zdražování energií a potravin má logicky za následek i vyšší ceny v restauracích. Ekonom Lukáš Kovanda předpověděl, že „polední meníčko“ bude brzy stát průměrně 200 korun. Podle něj se tak pro mnoho lidí stane oběd v restauraci nedostupným a raději si uvaří doma.

Obědové menu v Česku nyní stojí průměrně 163 korun, vyplývá z šetření společnosti Sodexo Benefity. Nejvyšší průměrná cena je v Praze, kde lidé za oběd zaplatí okolo 190 korun, nejlevněji naopak na Karlovarsku, kde stravování vyjde na 147 korun.

Ekonom Lukáš Kovanda uvedl, že průměrná cena „meníčka“ narostla od roku 2020 o 28 korun, což se děje ze dvou důvodů. „Jednak kvůli obecné inflaci, tedy zdražování všeho od energií, jako je elektřina nebo plyn, přes zdražování pracovní síly kuchařů nebo servírek až po růst cen samotných potravin a ingrediencí pro přípravu jídel. Druhým důvodem je pak to, že provozovatelé hospod a restaurací během dvou let pandemie finančně krváceli, takže nyní se potřebují vyššími cenami ‚zahojit‘,“ vysvětlil Kovanda.

Ještě před necelými deseti lety stačila lidem na obědové menu stokoruna. V roce 2013 vyšlo v Praze obědové menu průměrně na 98 korun. V krajských městech stálo v té době dokonce méně než 90 korun a ve městech typu Frýdek-Místek jen 70 korun.

Procentuálně však v hlavním městě stoupala cena za posledních osm let pomaleji než ve zbytku republiky. „V Praze totiž mezi restauracemi panuje větší konkurence,“ vysvětlil ekonom. Podle něj je výrazné zdražování motivací, aby lidé dali přednost přípravě pokrmu k obědu doma. „Naučila je to pandemie. Ten trend je patrný také v jiných evropských zemích,“ sdělil Kovanda.

Negativní trend vývoje cen očekává i v následujících měsících. „Kvůli rostoucím cenám energií, nedostatku vhodné pracovní síly, zdražování základních surovin pro přípravu pokrmů, ale i třeba z důvodu růstu cen nemovitostí a zvyšování nájemného,“ popsal Kovanda a dodal, že už v příštím roce může průměrná cena poledního menu celorepublikově atakovat hranici 200 korun. „Letošní rok je pro řadu gastropodniků složitý, ale rok příští bude ještě náročnější. Budou se splácet účty za pandemii, přičemž zhruba 15 procent gastro provozoven může zkrachovat či jinak ukončit činnost,“ uzavřel ekonom.

Tagy: