Očekávám lockdown, přiznává Stanjura. Nejhorší je podle něj krize důvěry

Zbyněk Stanjura.

K věci 20.10.2020

Vycítil jsem, že okamžik lockdownu se blíží, řekl šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura k úternímu vystoupení ministra zdravotnictví Romana Prymuly před Poslaneckou sněmovnou. Podle něj zavedená opatření nezabírají a začátkem listopadu dojde k vyčerpání kapacit ve zdravotnictví.

„Bohužel očekávám lockdown. Každé opatření zabere za 10 až 14 dnů, mezitím je vláda čtyřikrát změnila a nelze vyhodnotit, která zabrala,“ kritizoval Stanjura. Podle něj je největším prohřeškem vlády, že během měsíců, kdy bylo šíření koronaviru v populaci jen mírné, nenaslouchala navrhovaným řešením opozice.

„Tehdy jsme navrhovali rozdělení nemocnic na covidové a necovidové, aby se nemusela rušit ostatní péče. Teď už na to není prostor ani čas. Vláda promarnila šest měsíců,“ řekl poslanec v pořadu K věci. „Lepší je mít scénáře, které se pak nevyužijí, je to jako pojistná smlouva – také doufáte, že ji nevyužijete. Vidíme, že vláda improvizuje každým dnem,“ zhodnotil.

Podle Stanjury nedisponuje opozice dostatkem dat o vývoji šíření nákazy, proto se jí situace špatně hodnotí. „Bylo by lepší, kdybychom měli k dispozici stejné matematické modely,“ myslí si. „Když jsme s panem premiérem debatovali o zavření prvních stupňů základních škol, neměli jsme data, která by dokazovala, že to byl krok nutný. Rodiče pak chybí v nemocnicích a na jiných pracovištích,“ uvedl příklad. „Nepřesvědčili nás, že to byl krok správným směrem,“ doplnil.

Co se týče řešení ekonomických dopadů krize, ODS by na místě vlády postupovala jinak, míní Stanjura. „Ve zdravotnické oblasti bychom bezesporu dali na doporučení odborníků a snažili se zvýšit kapacity zařízení, což vláda teď dělá. Co se týče ekonomické oblasti, plno oborů je postiženo, i když jim činnost nikdo nezakazuje. Třeba průvodci, tlumočníci, lidé, kteří měli klienty na úřadech,“ vyjmenoval.

Vláda podle něj k ekonomické pomoci přistupuje pomalu, aby eliminovala její zneužití. „Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá. Vláda dělá spoustu byrokracie, aby toho někdo nezneužil, ale takových lidí bude minimum, musíme zabránit druhotné pracovní neschopnosti,“ tvrdí poslanec.

Stanjura se vyjádřil také ke kontroverznímu návrhu předsedy ODS Petra Fialy vyvolat po skončení nouzového stavu hlasování o důvěře vládě. „Největší krizí je nyní krize důvěry,“ řekl. „Tisková konference v pondělí byla úplná katastrofa (konference, kde Andrej Babiš hovořil o matematickém modelu, pozn. redakce). Byl to chaos zmatek, přehazování odpovědnosti na média, veřejnost, čišela z toho naprostá bezradnost. Až to zvládneme, je naprosto logické, aby se ukázalo, jestli má vláda důvěru Poslanecké sněmovny,“ míní šéf poslaneckého klubu.

Rozhovor Marie Bastlové se Zbyňkem Stanjurou si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: