Zásah v Českém Švýcarsku může skončit do pár dnů, hlásí hasiči. Požár se už nešíří

Švédský hasičský letoun Air Tractor AT-802 v akci

Hasiči k 20. hodině lokalizovali požár v Národním parku České Švýcarsko a mají jej pod kontrolou. Novinářům to řekl ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Podle něj se oheň nešíří do dalších míst a plocha, na které hasiči zasahují, se snížila zhruba na 600 hektarů. Zásah u rozsáhlého požáru by podle Vlčka mohl skončit likvidačními pracemi v řádu dnů.

Hasičům se podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu na asi 2 860 hektarů. Spálená plocha činí 1 060 hektarů. Kolem 20. hodiny pak oznámili, že mají požár konečně pod kontrolou, v oblasti hoří devátým dnem.

Generální ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček řekl v ČT, že o víkendu bojovalo s požárem v národním parku 780 hasičů. „Předpokládám, že takové masivní nasazení hasičů bude nejméně do pátku příštího týdne,“ sdělil Vlček.

Celkově je zásah podle mluvčí rozdělený do čtyř sektorů. Ačkoliv je ohněm zasažená plocha asi o 1 060 hektarech, hasiči zasahují na mnohem větší ploše okolo požářiště. Jde o takzvanou vnější zónu požáru. Vnější zóna je prostor vymezený pro vedení zásahu, je v něm nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků. Díky zmenšení plochy se mohli domů vrátit evakuovaní obyvatelé Vysoké Lípy.

S hašením požáru v Českém Švýcarsku pomáhalo pět letadel a šest českých vrtulníků, deset vrtulníků vyslalo na pomoc Německo. Hasiči nasadili veškerou leteckou techniku, kterou mají k dispozici.

Zraněných hasičů je už několik desítek, nejvážnější případ museli záchranáři letecky přepraviz do traumacentra ústecké nemocnice. Jeho stav nechtějí hasiči komentovat, stejně tak ponechali bez komentáře i příčinu zranění. Podle Götzové se hasič zranil při pádu stromu, záchranná služba uvedla, že spadl ze skály.

Tagy:
požár hasiči evakuace Vít Rakušan Hasičský záchranný sbor Česko Hřensko Národní park České Švýcarsko