Záporožská a Chersonská oblast jsou nezávislá území, tvrdí Putin a podepsal dekrety

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruská referenda na Ukrajině

Vladimir Putin podepsal dekrety o uznání nezávislosti ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Ukrajinské jednotky hlásí další úspěch na jihu země. USA oznámily, že Ukrajině poskytnou navazující vojenskou pomoc, včetně 18 raketometů HIMARS. ČR dostane od USA podporu zhruba 2,7 miliardy Kč na modernizaci armády, kompenzaci dodávek na Ukrajinu a kybernetickou ochranu.

Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. „Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí Medveděv.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal ve čtvrtek večer dekrety o uznání nezávislosti ukrajinské Záporožské a Chersonské oblasti. Krok předchází chystané formální anexi.

Ruská tajná služba FSB vyšetřuje poškození plynovodů Nord Stream v Baltském moři jako „mezinárodní terorismus“. S odvoláním na generální prokuraturu to uvedla agentura Interfax. Podle evropských politiků i Evropské unie za havárií stojí úmyslné útoky, Moskvu přímo neobvinili. Zatím není jasné, co poškození způsobilo, podle Dánska bude místo možné prozkoumat nejdříve za týden.

Od vyhlášení částečné mobilizace z Ruska uprchly statisíce mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to sdělil opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že země poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc ve výši 1,1 miliardy dolarů. Nový balíček bude podle Washington Post obsahovat asi 18 dalších raketometů HIMARS, munici pro ně a 12 systémů Titan, které se používají k boji proti dronům. „Nenecháme se odradit od podpory Ukrajiny, budeme i nadále stát na straně ukrajinského lidu a poskytovat mu bezpečnostní pomoc, kterou potřebuje ke své obraně, tak dlouho, jak to bude nutné,“ uvedla tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

Ve čtvrtek pak americký prezident Biden řekl, že USA nikdy neuznají územní nároky Ruska na Ukrajině. Biden tak reagoval na Kremlem ohlášenou anexi dalších ukrajinských oblastí. Hlasování o připojení k Rusku, která se v těchto regionech uskutečnila v posledních dnech, americký prezident označil za „naprostý podvod“ zinscenovaný Moskvou.

Tagy: