Oděsa odnesla naplno ruský teror. 1,5 milionu lidí je bez proudu, uvedl Zelenskyj

Nejkrvavější boje pokračují už několik týdnů u doněckého Bachmutu. Ukrajinská i ruská armáda tam trpí obrovskými ztrátami. Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj uvedl, že se ukrajinští vojáci přiblížili ke Kreminnu a nachází se jen několik kilometrů od okupovaného města. Rusko nadále ostřeluje ukrajinská města. Po ruských náletech je v Oděse 1,5 milionu lidí bez proudu, ohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Neutuchající boje, ostřelování, rozbombardovaná krajina, zpustošené lesy, zákopy, bahnitá půda, špína, krev a všude po zemi nespočet mrtvých těl. Střet ruské a ukrajinské armády u doněckého Bachmutu v posledních týdnech připomíná svým stylem i mírou brutality první světovou válku.

Ukrajinci v mnoha oblastech nadále postupují. „Naše jednotky se nachází jen několik kilometrů od Kreminny. Doufám, že do nového roku se objeví další zprávy o deokupaci osad v regionu,“ oznámil Serhij Hajdaj v rozhovoru pro web Ukrajinska pravda. Zároveň poznamenal, že deokupace Luhanské oblasti bude velmi obtížná, protože jsou podle něj ruské jednotky „dobře připravené bránit své pozice“.

Rusové pokračují v bombardování ukrajinských civilních cílů a kritické infrastruktury. Například v ukrajinském přístavním městě Oděsa a jejím okolí je po ruských náletech íránskými drony asi 1,5 milionu lidí bez proudu. Ve svém pravidelném hlášení to uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

K elektrické síti je připojena pouze kritická infrastruktura a situace je velmi obtížná, prohlásil ukrajinský prezident. Úřady varují, že výpadky potrvají dlouho, a navrhly lidem odchod z oblasti.

Pokud bude pokračovat ruské ostřelování ukrajinské infrastruktury, pro Kyjev může nastat apokalyptický scénář. V rozhovoru pro agenturu Reuters to uvedl starosta města Vitalij Kličko. Tamní obyvatele zároveň vyzval k přípravě na možnou evakuaci. Větší přerušení dodávek proudu a tepla by totiž mělo v zimě pro život v metropoli katastrofické důsledky.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Bachmut