Nejhorší útok od začátku války, přiznal starosta Lvova. Městem otřásaly výbuchy

Kouř po ostřelování Lvova (18. března)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Případný vstup Finska a Švédska do NATO by byl vážným problémem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Lvov čelil ruskému útoku, městem otřásaly výbuchy. Starosta přiznal, že nic podobného od začátku války ve městě nezažil. Velitel pluku Azov prohlásil, že vojáci splnili cíle a chtějí dál zachraňovat životy. Z Azovstalu odjelo deset autobusů se zraněnými ukrajinskými vojáky. Prezident Zelenskyj doplnil, že Ukrajina potřebuje živé hrdiny.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že probíhá evakuace raněných vojáků z Azovstalu do okupovaného Novoazovsku. Z areálu v pondělí večer odjelo deset autobusů se zhruba 300 zraněnými ukrajinskými vojáky. „Chci zdůraznit, že Ukrajina potřebuje živé ukrajinské hrdiny. To je náš princip. Myslím, že každý adekvátní člověk těmto slovům porozumí,“ vzkázal v reakci na převoz vojáků prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Lvovská oblast zažívá největší útok od začátku války. Ve městě se ozývají výbuchy jeden za druhým (nejméně osm), zní poplach, funguje protivzdušná obrana,“ vzkázal na Telegramu starosta Lvova. Vyzval, aby se lidé schovali a nevycházeli. Co přesně je cílem útoku zatím není jasné.

Velitel pluku Azov Denis Prokopenko říká, že členové jednotky splnili zadané úkoly a chtějí zachránit životy dalších podřízených. „Obránci Mariupolu plnili rozkazy, i přes všechny potíže na 82 dní zdrželi drtivé síly nepřítele a umožnili ukrajinské armádě se přeskupit, vycvičit více personálu a získat další zbraně od partnerských zemí. Žádná zbraň nebude fungovat bez profesionálně vyškolených vojáků, což z nich dělá nejcennější prvek armády. Posádka v Mariupolu provádí schválené rozhodnutí Nejvyššího vojenského velení a doufá v podporu ukrajinského lidu,“ řekl Prokopenko. V Mariupolu byl objeven už čtvrtý masový hrob.

Jedna z jednotek ukrajinské domobrany v Charkovské oblasti vytlačila ruské síly z ukrajinského území a dosáhla státní hranice s agresorem, oznámil v pondělí na svém webu list Ukrajinska pravda s odvoláním na ministerstvo obrany. U Charkova ukrajinské jednotky před několika dny přešly do protiútoku a osvobodily řadu obcí.

„Dne 25. března byl chlapec zraněn na rameni , ale jen lehce. Následně byl převezen do nemocnice. Za pár dní mu zaplatili tři miliony. A v dubnu 29. dubna se sem vrátil, už normální a uzdravený. A tyto tři miliony mu byly odebrány s argumentem, že rána byla lehká,“ píše agentura Ukrinform s odkazem a ukrajinskou rozvědku, která má prý odposlechy ruských vojáků.

„Plány na přijetí Finska a Švédska do NATO jsou problémem. Rusko by muselo reagovat, pokud by Severoatlantická aliance chtěla do těchto zemí rozšiřovat vojenskou infrastrukturu,“ prohlásil v pondělí podle agentury Reuters ruský prezident Vladimir Putin. Proti vstupu je nadále i Turecko, které může vše vetovat.

Tagy: