Ukrajina obviňuje Rusko z krádeže kovů. Okupanti se snaží upevnit moc na východě

Rusové obnovili ofenzivu u Slovjansku, útočí i v dalších oblastech Donbasu. Ukrajina zase obviňuje Rusko z krádeže kovů z Mariupolu. Okupanti se prý snaží upevnit moc na východě. Putin řekl Macronovi a Scholzovi, že je připraven znovu jednat s Kyjevem o míru. Ruský prezident také podepsal zákon, který ruší horní věkovou hranici pro vstup do ruské armády, uvádí ruská média.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal zákon, který podle ruské státní tiskové agentury TASS ruší horní věkovou hranici pro vstup Rusů a cizinců do armády jako smluvních příslušníků. Ruská Státní duma schválila návrh zákona ve středu, ale aby se stal zákonem, byl nutný Putinův podpis.

Ruský poslanec Alexej Žuravljov se ve vysílání státní televize Rossia1 obořil na německého kancléře Olafa Scholze. Nadával mu a vyhrožoval použitím jaderných zbraní. Důvodem mělo být jeho prohlášení po skončení Světového ekonomického fóra v Davosu. Scholz na mezinárodním setkání ujistil, že Putin nezvítězí ani nebude diktovat podmínky pro mír. „Kdo sakra jsi, ty bastarde? Opravdu si myslíš, že bych Rusko mohlo prohrát? Pokud nás donutíte použít jaderné zbraně, nebudeme mít jinou šanci,“ vyhrožoval v přímém přenosu ruský poslanec.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je přesvědčen, že Ukrajina válku vyhraje. „Otázka je, za jakou cenu a kdy. Pro mě vítězství znamená návrat celého našeho území. Nemyslím si však, že se nám to vojensky povede. Pokud se tak rozhodneme, bude nás to stát statisíce životů,“ řekl Zelenskyj podle BBC v rozhovoru pro nizozemskou televizi Nieuwsuur.

Podle něj má smysl jednat pouze s Putinem: „Vytvořil stát, kde kromě nikdo nerozhoduje. Nezáleží na tom, co říká ruský ministr zahraničí. Nezáleží na tom, jestli k nám pošle delegaci, aby s námi jednala. Všichni tito lidé bohužel nic neznamenají,“ prohlásil prezident.

V bojích na Donbase podle něj ztrácí ukrajinská armáda až 100 vojáků denně. Rusové si upevňují pozice poblíž města Severodoněck, které už obklíčili ze tří stran. Schyluje se tak k podobnému scénáři jako v případě Mariupolu. Dále postupují k městu Lysyčansk, nově dobyli několik vsí severozápadně od města Popasna v Luhanské oblasti Donbasu.

„Musíme zvýšit naši obranu, zvýšit náš odpor a Donbas bude opět ukrajinský. I když Rusko přinese Donbasu všechno utrpení a zkázu, my obnovíme každé město, každou obec. Žádná skutečná alternativa neexistuje,“ sdělil ve svém pátečním projevu Zelenskyj.

Zásobování Ukrajiny západními zbraněmi, které mohou zasáhnout ruské území, povede k nepřijatelné eskalaci konfliktu. Podle agentury TASS to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin zase připustil, že Kreml je ochotný přispět k řešení potravinové krize způsobené blokádou ukrajinských přístavů. Moskva za to však požaduje uvolnění protiruských sankcí.

Tagy: