Nemůžeme zajistit bezproblémový provoz Nord Stream 1, tvrdí Gazprom

Plynovod Nord Stream 1, který vede ruský plyn do Evropy.

Polsko pošle Ukrajině tanky

Boje na Ukrajině pokračují zejména na Donbase, ukrajinští obránci prý odrazili další nepřátelskou ofenzívu ve směru na město Marjinka. Počet obětí raketového útoku na východoukrajinské město Časiv Jar vzrostl na 45, informuje BBC. Ukrajina plánuje a připravuje plné osvobození oblastí na jihu země, které okupuje Rusko, řekl agentuře AP ukrajinský ministr zahraničí Kuleba. Zelenskyj si pochvaluje vznikající spolupráci s NATO. Ruská společnost Gazprom podle svých slov nemůže zaručit bezproblémový provoz plynovodu Nord Stream 1.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Počet obětí raketového útoku na východoukrajinské město Časiv Jar vzrostl na 45. Devět lidí se podařilo zachránit, informovala o tom ruská stanice BBC. Město ležící nedaleko Bachmutu v Doněcké oblasti v sobotu večer zasáhlo ruské ostřelování. Ukrajina z útoku na obytný dům viní Moskvu, ta to však stejně jako ostatní útoky na ukrajinské civilisty odmítá.

Ukrajina plánuje a připravuje plné osvobození oblastí na jihu země, které okupuje Rusko, řekl agentuře AP ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Nově zpřístupněným kanálem v deltě Dunaje proplulo za poslední čtyři dny už 16 nákladních lodí. Mohou tak snáze dosáhnout ukrajinských říčních přístavů, kde na ně čeká ruskou invazí blokované obilí. Informovala o tom agentura Unian s odvoláním na ukrajinské ministerstvo infrastruktury.

„Ozbrojené síly Ukrajiny zlikvidovaly ruského plukovníka Oleksije Horobce, který byl velitelem 20. motostřelecké divize v rámci 8. armády Ruské federace,“ píše agentura Ukrinform.

„Ukrajina se stala přidruženým členem speciálního mnohostranného programu NATO pro technologickou interoperabilitu. Jednodušeji řečeno, jde o standardy Aliance. Nyní Ukrajina nejen zavádí standardy NATO, ale může se také podílet na vývoji nových,“ řekl ve svém pravidelném projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Bude trvat desítky let, než se ukrajinská příroda po ruské invazi vrátí do své původní podoby. Novinářům to před středečním zasedáním ministrů životního prostředí členských zemí EU v Praze řekl ukrajinský ministr Ruslan Strilec. Ukrajina už podle něj analyzuje škody a připravuje plán obnovy, který začne realizovat po válce.

Tagy:
válka smrt vojáci Ukrajina Volodymyr Zelenskyj Rusko Donbas Gazprom Luhanská oblast Severodoněck