Vylité řeky a desítky dětí evakuovaných z táborů. Bouřky hrozí i v pátek

Česko zasáhly extrémně silné bouře a vydatné deště. Navečer se prohnaly přes Plzeňský kraj. Problémy byly i na Příbramsku, na Vysočině a východě Čech a v Jihočeském kraji. Tam dokonce na jedno z aut spadl strom, který zabil dva lidi. Hasiči zasahovali u několika set případů, tisíce domácností jsou bez elektřiny. Problémy způsobilo počasí také na železnici. Bouřky a intenzivní déšť zvedly hladiny několika menších toků, na třetí povodňový stupeň se dostala Úslava v Plzeňském a Novohradka v Pardubickém kraji.

Nejvážnější povodňová situace byla ráno na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy, kde meteorologové varovali před extrémním nebezpečím záplav. Stupeň ohrožení ještě před 13:00 platil na Úslavě v Plzni - Koterově a na Novohradce v Luži na Chrudimsku.

Druhý stupeň pohotovosti byl na Novohradce také v Úhřeticích, na potoce Jevíčka v Chornicích na Svitavsku a na Klabavě v Nové Huti na Plzeňsku. Nejnižší povodňový stupeň bdělosti mělo dalších 20 míst.

Bouřky v Moravskoslezském a Olomouckém kraji

Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do pátečního rána k více než 1 220 případům, odklízeli spadlé stromy, čerpali vodu ze sklepů a podjezdů a evakuovali dětské tábory. Nejvíce zásahů měli v Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském a Královéhradeckém kraji, na Vysočině a v Praze. Počet výjezdů tak několikanásobně stoupl, pětiletý denní průměr počtu zásahů je 345.

Podle meteorologů se velmi silné bouřky mohou v pátek odpoledne a večer ještě ojediněle vyskytovat v Moravskoslezském kraji a na východě Olomouckého kraje. Doprovodit je může krupobití, přívalový déšť, při kterém může napršet kolem 40 milimetrů srážek, a vítr s nárazy až 90 kilometrů v hodině. Pro ostatní oblasti Olomouckého kraje a pro část Jihomoravského kraje a celý Zlínský kraj platí do pátečních 20:00 upozornění s nízkým stupněm nebezpečí silných bouřek.

Tagy: