Otevřeme některé obchody. Žádné větší rozvolnění ale nečekejte, prohlásil Babiš

Andrej Babiš

Hrozí, že desítky tisíc naočkovaných nedostanou kvůli nedostatku vakcíny druhou dávku?

Otevřeme některé obchody, ale žádné rozvolňování nečekejte, uvedl premiér Andrej Babiš pro CNN Prima NEWS. Podle něj by se už v úterý mohla otevřít papírnictví a některé obchody s oblečením. Další rozvolnění by pak přicházelo v úvahu, až se počet hospitalizovaných s covidem dostane pod 2 000, řekl Babiš.

Babiš pro Hlavní zprávy uvedl, že na základě rozhovoru ministrů Havlíčka a Blatného bude v pondělí na vládě předložen návrh na otevření papírnictví a obchodů se spodním prádlem, dětským oblečením a obuví. Podle Babiše by se tyto provozovny měly otevřít už v úterý, protože vláda s tím mít problém nebude.

„Dále nepočítáme se žádným rozvolňováním, máme stále šest tisíc lidí hospitalizovaných, z toho 1 170 na jednotkách intenzivní péče,“ řekl Babiš. Ve svém tradičním facebookovém projevu Čau lidi byl premiér ještě konkrétnější. „My se musíme dostat někde kolem dvou tisíc covidových pacientů, protože v tomhle stavu není možné rozvolňovat,“ řekl s tím, že právě počet hospitalizovaných je hlavním ukazatelem. „Mluvil jsem o tom s ministrem Blatným,“ dodal Babiš

Babiš v rozhovoru pro Hlavní zprávy také vyzval lidi k tomu, aby dodržovali opatření a omezili kontakty. Následně ostře zkritizoval účastníky demonstrací na Staroměstském náměstí a před domem ministra Blatného.

„Stále jsou mezi námi lidi jako ti demonstranti, kteří tomu nevěří,“ rozčílil se premiér. „Doporučuju si přečíst Deník primářky. To je příběh 50letého zdravého člověka, který nakonec bojoval o život. Doporučuju to hlavně demonstrantům, kteří byli na Staromáku a kteří demonstrovali před domem pana ministra Blatného,“ uzavřel Babiš.

Tagy: