Pljuščenkovi slavili Den vítězství u srpu a kladiva. Žena hvězdy vzbudila rozruch vzkazem

Že Jevgenij Pljuščenko a jeho žena Jana Rudkovská skálopevně stojí za ruským režimem a Vladimirem Putinem, není vzhledem k jejich slovům a postojům po začátku invaze na Ukrajině žádným tajemstvím. Dvojice – zejména pak manželka slavného krasobruslaře – teď ve velkém stylu oslavila 9. května Den vítězství.

Při příležitosti ruského svátku, který byl v době válčení na Ukrajině sledovanější než kdy jindy, Rudkovská zvolila svérázný outfit. Oblékla se do poměrně krátké sovětské uniformy v khaki barvě stejně jako její kamarádka Ida Dostmanovová. K tomu společně pózovaly v sovětských kulisách – u vlajky se srpem a kladivem.

Ke třem fotografiím z oslav 77. výročí od konce druhé světové války připojila Rudkovská dlouhý vzkaz.

„Šťastný Den vítězství. Dnes je velký svátek pro naši zemi! Svátek, kvůli kterému máme slzy v očích! V této strašné válce jsme ztratili 40 milionů lidí, a to bez civilistů. Naše země v té době zahrnovala Rusko, Ukrajinu, Bělorusko, Gruzii, Arménii, Ázerbájdžán, Uzbekistán, Kazachstán, Tádžikistán, Turkmenistán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko,“ stálo v příspěvku, na kterém se objevil i syn Rudkovské a Pljuščenka Saša.

Po pasáži hovořící o tom, jak rozlehlý Sovětský svaz býval, přišla část, která u některých Rusů způsobila lehké pozdvižení. „Proto je to nejen vítězství nad společným nepřítelem, ale také den, kdy si připomínáme každého hrdinu, ať už byl jakékoliv národnosti. V roce 1945 vyvěsili tři muži na střeše Říšského sněmu prapor vítězství: Rus Jegorov, Gruzínec Kantaria a Ukrajinec Berest,“ napsala dále.

Zmínku o hrdinovi z berlínského Reichstagu ukrajinského původu za současného kontextu ruská média přešla. Pokud informovala o tom, že Rudovská slavila Den vítězství, tuto část jejího vzkazu do článku nezahrnula. „Před každým hrdinou se skláníme, jsme na něj hrdí a vzpomínáme na něj bez ohledu na to, jaké je národnosti. Jsme hrdí na své dědečky a babičky! Nikdo není zapomenut a nic není zapomenuto. A nic nebude nikdy zapomenuto,“ dodala bývalá modelka, která se nyní živí jako filmová producentka.

Pljuščenko sice na fotografiích Rudkovské scházel, ale prostřednictvím Instagramu ukázal, že Den vítězství neignoruje. Dvojnásobný olympijský vítěz uvedl, že na počest padlých vojáků brzy uspořádá v Moskvě show, na které se krátkodobě vrátí z „důchodu“ do starých časů a vystřihne povedenou jízdu.

V posledních týdnech 39letá ruská celebrita zorganizovala turné s názvem Unie šampionů. To ale přineslo řadu kontroverzí. Krasobruslaři se napřed naivně těšili na ryze sportovní show, místo toho se ocitli uprostřed propagandistické akce. Po fiasku při zastávce v Tule se na Pljuščenka řítila kritika i následně v Petrohradě poté, co se vážně zranil jeden z vystupujících – Jevgenij Semenenko.

„Jděte se svým vystoupením do háje. Bezpečnost byla jednoznačně to poslední, na co myslel. Aby mohl přidat další VIP místa, zmenšil kluziště natolik, že krasobruslař upadl a utrpěl otřes mozku. Chyběly tam mantinely,“ uvedl jeden z návštěvníků show na sociálních sítích.

Tagy: