Tropický východ a chladný západ dělí až 18 °C. Extrémní nerovnováha teplot rozpoltí Česko

Extrémní horka většina z nás snáší špatně

Výhled počasí na víkend

Po tropických vedrech během týdne teplota o víkendu značně klesne. Navíc se po slunečných dnech dostaví přeháňky a déšť, místy pak dokonce bouřky. Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) předpovídají zataženou či oblačnou oblohu. Odborníci zároveň očekávají vysoké rozdíly v teplotách mezi západem a jihovýchodem republiky, kdy mohou teploměry ukazovat od 17 až po 35 stupňů.

Velmi vysokých teplot si užijeme ještě během pátku, byť jen na části českého území. Podle expertů může být na jihovýchodě země stále až 35 °C. Jinde se nejvyšší denní teploty budou pohybovat kolem 22 °C. Takové teploty by měly panovat na západě Čech, předpovídá Český hydrometeorologický ústav.

Na horách by mělo být kolem 21 °C. Zatímco v Jeseníkách a Beskydech teploměry ukážou okolo 26 °C, na západě to může být jen 17 °C. Odborníci z ČHMÚ předvídají oblačno až zataženo, místy ovšem i přechodně polojasno. Už během pátku by mělo dojít na přeháňky nebo déšť, a to zprvu ojediněle, během dne od jihozápadu postupně na většině území. V Čechách může být déšť velmi vydatný, místy mohou nastat silné bouřky.

Meteoroložka ČHMÚ Michaela Valachová ve vysílání CNN Prima NEWS uvedla, že velmi vydatně pršet v Česku bude i během noci z pátka na soboty.

V sobotu meteorologové očekávají oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami. Místy může být déšť skutečně vydatný. Bouřky jsou předpovídány spíše ojediněle a to na východě a severovýchodě území. Srážky by měly v Čechách ubývat během odpoledne a večer, spolu s nimi by měla částečně mizet i oblačnost. Ve dne se nejvyšší denní teploty mají pohybovat mezi 19 až 23 °C, na východě pak může vyšplhat až na 26 °C. Naopak nejnižší noční teploty mají klesnout na 19 až 15 °C.

Alespoň částečně se má obloha vyjasnit během neděle, i když jen v Čechách, kde může být oblačno až polojasno. Na Moravě a ve Slezsku má přetrvat oblačno až zataženo s deštěm a přeháňkami, které mohou místy zasáhnout i území Čech. Na severovýchodě země mohou být srážky navíc trvalejší. Nejvyšší denní teploty meteorologové odhadují mezi 21 až 25 °C, a nejméně by během noci mohlo být mezi 16 až 12 °C.

Valachová v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS zmínila, že od příštího týdne se teploty začnou znovu zvedat. „V pondělí čekáme teploty kolem 24 °C a koncem týdne ještě kolem 30 °C,“ nastínila meteoroložka.

Tagy: