Výbuch v tureckém uhelném dole pohřbil 40 horníků. Několik dalších je vážně zraněno

Počet obětí páteční exploze v uhelném dole na severu Turecka stoupl na 40, oznámil v sobotu ministr vnitra Süleyman Soylu podle agentury Anadolu. Další lidé jsou zranění, někteří z nich byli převezeni do nemocnice.

Výbuch v dole ve městě Amasra, které leží v pobřežní provincii Bartin, nastal v hloubce asi 300 metrů v pátek v 18:15 středoevropského času (17:15 SELČ). V době výbuchu bylo podle Soylua v dole 110 lidí, většinu z nich se podařilo evakuovat, ale 49 zůstalo uvězněno.

Příčina výbuchu se vyšetřuje. Ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez uvedl, že podle předběžného posouzení výbuch pravděpodobně způsobily hořlavé plyny, které se nacházejí v uhelných dolech.

Do oblasti bylo vysláno několik záchranných týmů, i ze sousedních provincií. Prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že ruší plánovanou návštěvu jihovýchodní části země a místo toho pojede do Amasry. Vyšetřováním incidentu podle něj byli pověřeni tři státní zástupci.

Nejhorší důlní neštěstí v Turecku se podle agentury AP stalo v roce 2014, kdy požár po výbuchu zachvátil uhelný důl ve městě Soma, o život přišlo 301 lidí a přes 160 horníků utrpělo zranění. V dole bylo v okamžiku výbuchu skoro 800 horníků.

Tagy: